Connect with us

економија

Факторинг и добавувачки факторинг како алтернативни финансиски инструменти за зголемување на ликвидноста на компаниите

објавено

на

Преку работата на Проектот на УСАИД за факторинг, се зголеми бројот на финансиските институции кои нудат факторинг, и се креираше вкупно портфолио на факторинг од 7 милиони евра во 2017 година до над 40 милиони евра во 2020 година.

Денеска се одржа презентација на наодите од анализата на можностите за финансирање на синџирите на добавувачи на Проектот на УСАИД за факторинг спроведен од Фактор Труст. Тимот од проектот ги презентираше основните елементи за факторинг и понуди водич за македонските компании за интересирани за користење на факторинг или добавувачки факторинг, како алтернативен финансиски инструмент.

„Од почетокот на проектот во 2017 година, потпишавме повеќе од 300 договори со мали и средни претпријатија и им помогнавме на околу 150 бизниси да добијат финансии во вредност од 3,5 милиони американски долари. Со цел да се зголеми пазарната свест за алтернативните финансиски инструменти, организиравме повеќе од 50 настани и работилници. Преку работата на овој проект, се зголеми бројот на финансиските институции кои нудат факторинг, и се креираше вкупно портфолио на факторинг од 7 милиони евра во 2017 година до над 40 милиони евра во 2020 година. “, изјави Ловре Ристевски, директор на Проектот на УСАИД за факторинг.

На презентацијата беа нагласени придобивките од факторингот и добавувачкиот  факторинг и се  истакна дека постои значително голем интерес за овие инструменти, особено на страната на побарувачката.

„Забележително е дека македонскиот пазар има потенцијал за висок степен на раст, особено со користење на инструментите за финансирање на синџирот на снабдување. Оттука, едукацијата и повисокото ниво на свесност во областа на финансирањето на синџирот на снабдување и неговите инструменти во банкарскиот и деловниот сектор се клучни за поттикнување на развојот на пазарот во македонската економија“ , изјави Билјана Марковиќ, Ко-основач и Директор на ПрајмПоинт Партнерс.

Проектот на УСАИД за Факторинг е тригодишен проект кој има за  цел зголемување на конкурентноста на малите и средните претпријатија во Република Северна Македонија преку поддршка за проширување на нивните пазарни можности со искористување на алтернативни извори на финансирање. Факторингот, како еден од тие алтернативни извори на финансирање, го помага растот на претпријатијата преку обезбедување на брз пристап до финансиски средства, и забрзување на готовинскиот тек на фирмите со што се поттикнува нивниот поефикасен развој. За повеќе информации во врска со Проектот, обратете се на  http://faktortrust.com.mk/web/factoring-project-usaid/ 

свет8 hours ago

Трамп му остава на Бајден берза во супер кондиција

економија1 day ago

Градежниот бренд Адора и Фондацијата Новак Ѓоковиќ, со партнерска хумана мисија во Србија за подобра иднина на најмладите

економија2 days ago

Онлајн конференција „Бизнис без корупција“ во петок, 22.01

банки3 days ago

“УНИБанка” АД Скопје ќе ја исплати четвртата полугодишна камата на сопствениците на Перпетуални обврзници

економија5 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

интервју6 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

свет6 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија6 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

македонија6 days ago

10-тото јубилејно издание на BIWC – Балкански интернационален вински натпревар 2021 година во Македонија

македонија6 days ago

„Алкалоид“ исплати новогодишен надомест од 25.000 денари за своите вработени и донираше 1,2 милиони евра за заедницата во 2020 година

интервју6 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

економија1 day ago

Градежниот бренд Адора и Фондацијата Новак Ѓоковиќ, со партнерска хумана мисија во Србија за подобра иднина на најмладите

економија6 days ago

Неби Хоџа, СКСЗМ: Да се укине данокот на добивка до 2022 година за најпогодените компании од пандемијата

банки3 days ago

“УНИБанка” АД Скопје ќе ја исплати четвртата полугодишна камата на сопствениците на Перпетуални обврзници

економија5 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

свет8 hours ago

Трамп му остава на Бајден берза во супер кондиција

свет6 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија2 days ago

Онлајн конференција „Бизнис без корупција“ во петок, 22.01

економија6 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

економија6 days ago

Македонската економија на среден и долг рок (2)