Connect with us

економија

Фероинвест за две години реализираше 30 проекти за фотонапонски централи, уште 10 завршуваат наскоро

објавено

на

Најголем проект е електраната Тркање од 8 MW, која е во сопственост на Феро инвест/Централ инвест и која дава значаен удел во сопственото производство на електрична енергија од обновливи извори.

Фероинвест во текот на август успешно реализираше пет проекти и пушти во употреба 2 MW фотонапонски електрани за свои клиенти, од кои дел на земја, а дел на кровови на објектите на клиентите.

Во моментот, екипите на Феро инвест и ЕМС, интензивно работат на уште 10-тина фотонапонски електрани со инсталирана моќност од 15 MW, кои се очекува да бидат завршени во следниот период.

Во последните 2 години Фероинвест реализираше над 30 проекти за фотонапонски електрани, од кои поголемиот број се капацитети на кровови на компании, со вкупна инсталирана моќ од 16 MW, од кои најголема е електраната Тркање од 8 MW, која е во сопственост на Феро инвест/Централ инвест и која дава значаен удел во сопственото производство на електрична енергија од обновливи извори.

Групацијата Феро инвест/Централ инвест произведува зелена електрична енергија преку мали хидроцентрали, фотонапонски централи и централи на биогас.

Компанијата е лидер во производството на електрична енергија од обновливи извори, а на своите клиенти им нуди реализација по принципот „клуч на рака“, кој подразбира поддршка во обезбедување на потребна документација, проектирање, изградба и монтажа, пуштање во употреба и следење на работата. Целиот процес го спроведуваат стручните служби од Феро Инвест, како и ќерките компании на групацијата, ЕМС и Аквават, а купо-продажбата на електрична енергија се одвива преку компанијата РЕС, во сопственост на бизнисменот Кочо Анѓушев.

свет17 часа ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија19 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија19 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.