Connect with us

македонија

Фероинвест со нова услуга за чистење на кровни фотоволтаици за поголема ефикаснот на панелите

објавено

на

Проект менаџерот за фотоволтаични проекти во Феро Инвест, Крсте Илијески, им препорачува на сите оние кои имаа свои фотоволтаични електрични централи на кровови, често одржување на панелите за да се постигне повисока ефикасност.

Групацијата Феро Инвест, која е лидер во секторот на обновливи извори на енергија, во своето портфолио на услуги нуди и одржување на панели на фотоволтаични електрични централи поставени на крововите на производствените погони или магацини.

Одржувањето се состои во чистење кое се спроведува со специјални машини и средства, а должината на рачките од над 9 метри им овозможува на операторите целосно сигурно и безбедно чистење на панелите со што може да се овозможи производството на електрична енергија да биде од 20% до 40% повисоко од моменталното.

Проект менаџерот за фотоволтаични проекти во Феро Инвест, Крсте Илијески, им препорачува на сите оние кои имаа свои фотоволтаични електрични централи на кровови, често одржување на панелите за да се постигне повисока ефикасност.

„Сопствениците на фотоволтаици на кровови, особено оние кои се наоѓаат во индустриски зони или зони каде има поголема загаденост, интензивни градежни работи или дрвја во близина кадешто се гнездат птици, потребно е најмалку 2 пати во текот на годината да ги исчистат панелите, за да се зголеми нивното производство до 40%. Во места каде што има и потешка индустрија, панелите би можело да се исчистат и до 5 пати во текот на годината, за да нема загуби во производството“, посочи Илијески.

Феро Инвест е е првата компанија во Република Северна Македонија која почна со изградба на малите хидро електрани, како пионери во обновливите извори на енергија, а во своето портфолио нуди услуги „клуч на рака“ за изградба на мали хидро електрани, фотоволтаици, биогасни електрични централи и трафостаници.

економија1 ден ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија1 недела ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%