Connect with us

свет

Франција и Шпанија се најпосетените светски дестинации

Преку 500 милиони туристи ја посетуваат Европа годишно

објавено

на

До 2025 година, според проценките на GlobalData, Франција треба да привлече повеќе од 93 милиони меѓународни туристи годишно, со што ќе ја зацврсти титулата како најпосетувана земја во светот.

Повеќе од 500 милиони туристи годишно ја посетуваат Европа, прашањето е само кои земји ќе ги изберат. Одговорот го дава аналитичката и консултантска компанија GlobalData, која објави годишен извештај по опсежни истражувања.

Компанијата GlobalData континуирано собира и анализира различни податоци со цел да создаде целосен, валиден и детален извештај на глобално ниво. Последниот извештај треба да даде одговор на прашањето кои две европски земји се борат за титулата најпосетувана дестинација во светот.

Франција често го заземаше првото место во текот на годините, а сега е подготвена  да си ја врати титулата најпосетувана земја во светот. Пред пандемијата, Франција беше најпосетувана земја во светот, привлекувајќи дури 88,1 милиони туристи во 2019 година, според GlobalData.

Шпанија го зазеде првото место во 2021 година, но Франција е на пат да ја престигне, откако прими 66,6 милиони меѓународни посетители во 2022 година. Заедно со Италија и Шпанија, Франција претставува значаен сегмент од растот на туризмот во Западна Европа.

Франција не е популарна само кај патниците од самата Европа, туку е популарна и кај посетителите од други земји, вклучувајќи ги Кина и САД. GlobalData известува дека бројот на меѓународни пристигнувања во Франција се очекува да расте со годишна стапка од 12,1% помеѓу 2022 и 2025 година.

До 2025 година, според проценките, Франција треба да привлече повеќе од 93 милиони меѓународни туристи, со што ќе ја зацврсти титулата како најпосетувана земја во светот.

Една од најголемите предности на Франција е транспортот. Патувањето меѓу големите градови е релативно лесно, особено поради развиениот железнички транспорт. Покрај тоа, Франција е добро поврзана со другите европски земји.

Шпанија е веднаш зад Франција на листата на најпосетувани земји во светот. Додека сите земји забележаа пад на бројот на посети за време на пандемијата, Шпанија успеа да ја победи Франција со 26,3 милиони посетители. До 2025 година, Шпанија се очекува да привлече над 89 милиони меѓународни посетители, што ќе ја направи втората најпосетувана земја во светот.

Двете земји имаат што да им понудат на посетителите. Тие се дефинирани со уникатни култури, кујни и знаменитости. Двете се исто така релативно големи, со разновидни и разновидни пејзажи и природа, и секоја има свое уникатно крајбрежје.

економија12 часа ago

Утре во Скопје започнува Годишната конференција на Виенската иницијатива – еден од најголемите собири во областа на финансиите во Европа

економија13 часа ago

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика: каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 п.п.

банки14 часа ago

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

македонија14 часа ago

Како шкрабаниците стануваат уметност – Red Bull Doodle Art настан во Бреинстер

македонија2 дена ago

Фероинвест се претстави на саем за хидроелектрани во Малезија

свет3 дена ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

ФЕроинвест
македонија5 дена ago

Електраните и фабриките на Фероинвест дел од студиската посета на странска делегација во програмата за борба против климатските промени

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Инвестирајте во квалитет: Изберете дом во согласност со највисоките стандарди во градежништвото

интервју6 дена ago

Виктор Филиповски: Клиентите ја препознаваат УНИБанка како свој деловен партнер и поддржувач на нивниот развој

интервју6 дена ago

Емилија Спировска, ПроКредит Банка: Општествената одговорност се покажува преку дела

свет1 недела ago

myWorld е избрана за #1 лојална програма во САД за 2023 година

македонија1 недела ago

Избрани најдобрите е-трговци во Македонија во повеќе категории

технологии / компании1 недела ago

Ред Бул шкртачки настан во живо со Бреинстер и Бреинстер Некст колеџ -патување во Амстердам и ваучери за учење дизајн за најдобрите

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Инвестирајте во квалитет: Изберете дом во согласност со највисоките стандарди во градежништвото

интервју6 дена ago

Проф. д-р Игор Спироски: За дебелината мора да се зборува и преку справување со неа може да се подобри продуктивноста

интервју6 дена ago

Виктор Филиповски: Клиентите ја препознаваат УНИБанка како свој деловен партнер и поддржувач на нивниот развој

македонија6 дена ago

Пропаѓањето на Банката на Силиконската долина го стресе светскиот финансиски систем. Ќе има ли последици врз македонските банки? Не, за среќа се  конзервативни и неизложени кон странство

македонија6 дена ago

ESG – новиот престолонаследник во корпоративното управување

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Одговорност за одржливост

економија6 дена ago

Пандемијата и кризите по неа ја променија парадигмата за компаниската општествена одговорност