Connect with us

регион

Хрватите направиле истражување „Како крадеме?“

објавено

на

Типичниот хрватски измамник е маж, околу 50 години стар и има долг стаж во организацијата што е жртва на измамата. Во повеќе од две третини од случаите престапникот има и соучесници.

„Како крадеме“ е првото сеопфатно истражување спроведено од Здружението на овластени истражители на измами во Хрватска, локален огранок на Меѓународната асоцијација на овластени истражители на измами (ACFE). Истражувањето е за видовите и начините на измами во хрватското економско опкружување  и опфатило повеќе од 3.500 испитаници, при што во детали испитува 124 случаи на измами во 16 различни економски сектори во последниве две години, пренесува Пословни дневник. Вкупната забележана штета е поголема од 22 милиони евра, а се проценува дека 13% од вкупните приходи во економијата се загубени поради измами во работењето.

Типичниот хрватски измамник е маж, околу 50 години стар и има долг стаж во организацијата што е жртва на измамата. Во повеќе од две третини од случаите престапникот има и соучесници. Просечната загуба по оштетена организација е околу 100 илјади евра, а типичната измама трае осум месеци пред да биде откриена. Противправното присвојување на средства е најчест облик на измама (52% од случаите), потоа мито и корупција (31%), додека трет и брзо растечки облик на измама е компјутерски/кибер криминал (22%). Три четвртини од измамите опфатени во истражувањето се направени во приватниот сектор, додека остатокот отпаѓа на државен и јавен сектор.

Само 22% од измамите се откриени со дојава или поплака, а во споредба со меѓународните искуства, Хрватите се потпросечни во менаџерските контролни механизми. Дури 13% од сите измами се откриени случајно, половина од организациите не поседуваат контролни механизми за откривање измами, а само 7% од организациите во моментот на измамата имале СОС телефон или друг формален механизам на пријавување.

свет10 часа ago

Русија касни со плаќање на долгот кон странство. Министерот за финансии: тоа е фарса

економија3 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Рекоа за…продуктивноста

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Зошто предолгото работење од дома може да е штетно за вашата кариера?

менаџмент / маркетинг4 дена ago

ДЕЛЕГИРАЊЕ – КАКО ДА СЕ РЕШИТЕ ОД СТРАВОТ НА ГУБЕЊЕ МОЌ И КОНТРОЛА?

технологии / компании4 дена ago

Инженер на Google откри дека компанијата поседува вештачка интелигенција што станала свесна, па го пратија дома

свет4 дена ago

Ако пукне балонот со недвижности во Кина, ќе се оствари кошмарот на сите економисти

македонија4 дена ago

Виталиа е единствениот производител  со оцена А на престижниот BRC сертификат за квалитет

start up4 дена ago

Запознајте ги „ангел – инвеститорите“ што ги поддржаа наградените стартапи

македонија4 дена ago

За македонските граѓани најсигурна инвестиција е во станови, нивната цена пораснала за 20% за 3 години и нема да се намалува

start up5 дена ago

Македонскиот стартап Qpick започнува интернационална експанзија!

интервју4 дена ago

Роза Балфур: Условот за добрососедство мора да важи и за членки  – не може со вето да решаваат билатерални проблеми

македонија4 дена ago

Ковачевски во Брисел го отрфли францускиот предлог

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

свет4 дена ago

Ако пукне балонот со недвижности во Кина, ќе се оствари кошмарот на сите економисти

економија4 дена ago

Од висока инфлација и економска стагнација добиваме стагфлација

економија4 дена ago

Акциските фондови со пораст од 57% и покрај хаосот на светските берзи

економија3 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

македонија4 дена ago

Една третина од македонските компании се дигитално зрели

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil