Connect with us

регион

Хрватска ИТ компанија е меѓу трите најдобри во Европа што излегле на берза лани

објавено

на

Спан е една од најголемите хрватски ИТ компании и единствена чии акции котираат на берза, а наградата меѓу трите најдобри компании во Европа е доделена ѝ е во рамки на Генералното собрание на мали и средни претприемачи, организирано од Европската комисија во Прага од 28 до 30 ноември.

Хрватската ИТ  компанија Спан (Span) е рангирана меѓу трите најдобри европски компании кои излегле на пазарот  на капитал во изминатите две години, за што доби награда од Европската комисија, Федерацијата на европски берзи и Асоцијацијата на европски издавачи на хартии од вредност, објави Спан денеска.

Спан е една од најголемите хрватски ИТ компании и единствена чии акции котираат на берза, а наградата меѓу трите најдобри компании во Европа е доделена ѝ е во рамки на Генералното собрание на мали и средни претприемачи, организирано од Европската комисија во Прага од 28 до 30 ноември.

Тоа беше воедно и јубилејното, 10-то доделување на  „Европски награди за мали и средни компании 2022“, каде што Спан беше прогласен за финалист во категоријата „Ѕвезда во подем“, а за наградите одлучуваше независно жири откако ги проучуваше деловните резултати на компанијата по излегувањето на берза.

Нагласуваат дека Спан е избран поради одличните деловни резултати постигнати по иницијалната понуда на акции (IPO) во категорија на  мали и средни компании со пазарна капитализација до 200 милиони евра. Во таа категорија имало  вкупно девет номинирани компании од цела Европа, а компаниите кои влегле  во потесниот круг биле  препознаени како растечки компании со долгорочна перспектива.

Хрватските медиуми ја пренесуваат и  изјавата на претседателката на управниот одбор на Загрепската берза, Ивана Гажиќ, којашто вели дека е голем успех да се има финалист од Хрватска.

„Горди сме што издавачот на хартии од вредност на Загрепската берза влезе во трите најдобри компании во категоријата на наградата ‘Ѕвезда во подем’ што ја доделуваат Европската комисија, Федерацијата на европски берзи и Асоцијацијата на европски издавачи. Имајќи ја предвид големината на економиите од кои дојдоа лауреатите, секако е голем успех што имаме финалист од Хрватска“, оцени Гажиќ.

За Спан таа  истакнува дека на хрватскиот пазар покажал како помал издавач во многу атрактивна индустрија може да направи импресивен пат до котација, влез во Crobex индексот и голем напредок во комуникацијата со инвеститорите, за што ѝ честита на компанијата.

Со котација на Загрепската берза во септември 2021 година, Спан стана првата хрватска  ИТ компанија што излезе на берза во последните 20 години. Во првата година цената на акциите на Спан порасна за речиси 40 отсто, а во тој период се истргуваа повеќе од 450.000 акции во вредност од над 13 милиони евра.

Ова беше придружено со зголемување на бројот на акционери, од 1.200 за време на ИПО-то на повеќе од 1.500 сега, според Спан.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа