Connect with us

економија

Цените на суровините се стабилизираа во февруари, пазарот очекува понатамошно забавување на растот на САД

Берзански стоки

објавено

на

Депресивно е да се биде инвеститор во стоки денес. „Приносот“ што може да го очекуваат инвеститорите од купување и чување на портфолио со разновидни фјучерси на стоки падна на најниско ниво во последните четири години од минус 3,7 проценти. Овој негативен принос е поттикнат од големите глобални залихи, слабата побарувачка и верувањето дека стоките денес вредат помалку отколку што ќе бидат во иднина. Денес за инвеститорите е попрофитабилно да инвестираат, на пример, во индексот S&P 500 или во 10-годишни државни обврзници.

Цените на суровините се стабилизираа во февруари. Цените на енергенсите во февруари пораснаа за 1,1 отсто, предводени од нафтата, која поскапи за 3,7 отсто. Мала промена на цените на неенергетските производи, 0,3 отсто. Цените на земјоделските производи во февруари пораснале за 1,2 отсто. Цените на храната паднаа за 1,2 отсто по падот на цените на житариците за 4,1 отсто и на маслото и гризот од 4 отсто. Суровините пораснаа за 0,8 отсто, а кај пијалаците за 12,7 отсто. Цените на ѓубривата поскапеа за 1,8 отсто. Цените на металите паднаа за 1,9 отсто во февруари, предводени од железната руда (пад од 8,4 отсто) и цинкот (пад од 6,2 отсто). Цените на лимот пораснаа за 3,9 отсто. Благородните метали ослабеа за 0,7 отсто, предводени од платината (пад од 3,4 отсто) и среброто (пад од 1,1 отсто).

На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути драстично падна минатата недела, додека еврото зајакна по пораките на американската и европската централна банка дека наскоро би можеле да започнат со намалување на каматните стапки. Индексот на доларот (DXY) падна за 1,1 отсто минатата недела, на под 103 поени, што е „биков“ ветер во грб за пазарите на стоки деноминирани во долари. Во исто време, цената на еврото достигна ниво од 1,0940 долари. Индексот на стоки на Блумберг (BCI) во моментов е на нивото на месец март со благ пораст. Ќе видиме дали ќе биде така на ниво на цел месец.

Оваа недела, главни вести се податоците за инфлацијата во САД од вторникот, што ќе биде важна основа за состанокот на ФЕД следната недела и одлуката за каматната стапка. Иако економистите очекуваа растот на потрошувачките цени во февруари да остане непроменет во однос на јануарската стапка од 3,1%, инфлацијата во САД во вториот месец годинава сепак пораснала на 3,2%. Повисоките од очекуваните бројки би можеле да ги поттикнат стравувањата дека ФЕД би можел да почека  подолго од очекуваното за да го започне својот циклус на олабавување на монетарната политика, ставајќи притисок врз зголемување на приносите, особено ако пазарот на трудот не забави. Ќе видиме дали некои од тие големи катализатори кои претстојат – вклучително и одлуката на ФЕД од 20 март и кварталниот извештај за залихите на американското министерство за земјоделие од 28 март – можат да вдахнат малку живот на овие пазари.

Макроекономското опкружување е важно за берзанските фондови и фјучерсите. Промените на акциите, девизните пазари и каматните стапки во голема мера влијаат на пазарните цени на стоките, вклучувајќи ги и цените на стоките што ги консумираме секојдневно. Земете ја, на пример, врската помеѓу индексот S&P 500 и денешните цени на глобалниот пазар на кафе. Како што се подобруваат економските изгледи, продавачите на кафе често претпоставуваат дека потрошувачите ќе пијат повеќе кафе, што ќе доведе до повисоки цени. Ова е само еден пример за тоа колку нашите дневни производи се тесно поврзани со пошироките економски показатели.

Лоши времиња за инвеститорите во берзански стоки

Макроекономското опкружување е важно за берзанските фондови и фјучерсите. Промените на акциите, девизните пазари и каматните стапки во голема мера влијаат на пазарните цени на стоките, вклучувајќи ги и цените на стоките што ги консумираме секојдневно. Земете ја, на пример, врската помеѓу индексот S&P 500 и денешните цени на глобалниот пазар на кафе. Како што се подобруваат економските изгледи, продавачите на кафе често претпоставуваат дека потрошувачите ќе пијат повеќе кафе, што ќе доведе до повисоки цени. Ова е само еден пример за тоа колку нашите дневни производи се тесно поврзани со пошироките економски показатели.

Депресивно е да се биде инвеститор во стоки денес. „Приносот“ што може да го очекуваат инвеститорите од купување и чување на портфолио со разновидни фјучерси на стоки падна на најниско ниво во последните четири години од минус 3,7 проценти. Овој негативен принос е поттикнат од големите глобални залихи, слабата побарувачка и верувањето дека стоките денес вредат помалку отколку што ќе бидат во иднина. Денес за инвеститорите е попрофитабилно да инвестираат, на пример, во индексот S&P 500 или во 10-годишни државни обврзници.

Интересно е да се види дека Кина нагло го зголеми буџетот за складирање житарки и маслодајни семиња, истовремено зголемувајќи ја поддршката и политиките за поттикнување на земјоделските производи. Сè уште ве тера да се прашувате дали тие едноставно собираат резерви пред некаков потег кон  Тајван или пред Трамп. Тие исто така многу работат на зголемување на земјоделската ефикасност, повеќе субвенции за земјоделците, напредок на ГМО, технологии за семиња итн.

На светските берзи цените на нафтата паднаа минатата недела и загубија голем дел од добивката од претходната недела, а трговците беа фокусирани на монетарната политика. Така, нафтата од типот „Brent“ падна за 1,8 отсто на неделно ниво и на почетокот на новата недела се тргува околу нивото од 82 долари/барел, додека нафтата „WTI“ падна на неделно ниво за 2,5 отсто и на почетокот на новата недела се тргува на ниво под 78 долари/барел. Пазарот очекува дополнително забавување на растот на најголемата светска економија, американската, но и на потрошувачка, па затоа не би требало да се зголемува ниту побарувачката на нафта. Позначителен пад на цената на нафтата спречија податоците за меѓународната трговија на Кина, кои беа подобри од очекувањата. Ова ги поттикна надежите дека закрепнувањето на втората по големина светска економија се забрзува. Главно поради геополитичките тензии на Блискиот Исток, од почетокот на годината цената на нафтата „Brent“ порасна за речиси 7 отсто, а нафтата „WTI“ за речиси 8 отсто.

Пазарот очекува дополнително забавување на растот на најголемата светска економија, американската, но и на потрошувачка, па затоа не би требало да се зголемува ниту побарувачката на нафта. Позначителен пад на цената на нафтата спречија податоците за меѓународната трговија на Кина, кои беа подобри од очекувањата. Ова ги поттикна надежите дека закрепнувањето на втората по големина светска економија се забрзува. Главно поради геополитичките тензии на Блискиот Исток, од почетокот на годината цената на нафтата „Brent“ порасна за речиси 7 отсто, а нафтата „WTI“ за речиси 8 отсто.

Продолжена суспензија на царините за Украина

Европските фјучерси за природен гас TTF паднаа под 26 евра/мегават час бидејќи високите залихи и слабата побарувачка ја надминаа загриженоста за понудата. Европските капацитети за складирање гас во моментов имаат пополнетост на капацитетите од 61,6 отсто, што е највисоко ниво од 2011 година. Февруари беше значително потопол во Европа, 3,3 степени Целзиусови потопол од просечната температура помеѓу 1991 и 2020 година, со што се одбележува деветтиот последователен месец со нов глобален температурен рекорд за овој период од годината.

На страната на снабдувањето, норвешкиот капацитет Nyhamna беше затворен, со што се намали протокот на гас во Европа. Покрај тоа, расте неизвесноста за тоа колку долго ќе трае исклучувањето на Freeport LNG. Првично се очекуваше целосниот капацитет да се врати до средината на февруари, но временската рамка беше одложена, прво до крајот на февруари, а сега понатаму до средината на март.

Комитетот за трговија на Европскиот парламент го одобри предлогот на Европската комисија за продолжување на суспензијата на царинските давачки и увозните квоти за украинските земјоделски производи до јуни 2025 година. Се воведува можноста за итни прекини во секторите шеќер, живина и јајца доколку увезените количини ги надминат просечните нивоа од 2022 и 2023 година, но истовремено се отфрлаат амандманите за воведување исти такви „сопирачки“ кај житариците и медот.

Извештајот „Commitment of Traders“ (COT) овој викенд покажа дека хеџ-фондовите заземале историски големи кратки позиции на американскиот пазар на соја, обложувајќи се на пад на цените. Сепак, имаше неколку позитивни движења минатата недела, вклучително и повисоки парични вредности, послаб американски долар и подобрена кинеска побарувачка, што поттикна некои хеџ фондови да ги покријат своите кратки загуби. Ова ги зголеми цените на сојата, што доведе до повеќе хеџ фондови да ги покриваат нивните позиции, дополнително ескалирање на цените, класично сценарио за т.н. short covering. Цените на сојата пораснаа за 3,1 отсто во четвртокот и петокот минатата недела, што е најголем раст во два дена од јули минатата година. Паралелно, ова е класичен пример за тоа како позиционирањето на хеџ-фондовите може значително да влијае на цените на суровините на пазарот.

Европските фјучерси за природен гас TTF паднаа под 26 евра/мегават час бидејќи високите залихи и слабата побарувачка ја надминаа загриженоста за понудата. Европските капацитети за складирање гас во моментов имаат пополнетост на капацитетите од 61,6 отсто, што е највисоко ниво од 2011 година. Февруари беше значително потопол во Европа, 3,3 степени Целзиусови потопол од просечната температура помеѓу 1991 и 2020 година, со што се одбележува деветтиот последователен месец со нов глобален температурен рекорд за овој период од годината.

Златото и биткоин рушат рекорди

На берзата на стоки во Чикаго (CBOT) минатата недела движењето на цените беше измешано. Така, на неделно ниво, фјучерсите за најкратките термински договори за пченицата паднаа за 3,6 отсто, додека пченката поскапи за 3,5 отсто, како и сојата за 2,8 отсто. На европската берза MATIF цените на пченицата од стариот род повторно се доближуваат до нивото од 200 евра/тон, а од новиот кон 210 евра/тон, додека цената на пченката од стариот род се приближува до нивото од 180 евра/тон,  а од новиот е над тоа ниво.

Откупот на злато од страна на централните банки надмина илјада тони две години по ред. Аналитичарите на ANZ предвидуваат дека побарувачката на злато од централните банки ќе остане висока најмалку во следните шест години. Централните банки во земјите во развој би можеле да купуваат повеќе од 600 тони злато годишно до 2030 година. Минатата недела бевме сведоци на највисоко ценовно ниво на сите времиња на два од водечките децентрализирани производи – злато и Биткоин. Златото е на пат да го достигне нивото од 2.200 долари/унца, додека Биткоин го надмина нивото од 70.000 долари. Биткоинот е само 10-годишно дете, но златото ја победува инфлацијата веќе 3.000 години и го преживеа колапсот на сите империи.

Фјучерсите на бакар моментално се тргуваат околу 3,9 долари/фунта, блиску до петнеделен максимум, поттикнати од ниските залихи и ограничувањата на понудата ширум светот. Прекините со работа на рудниците од декември го влоши падот на залихите, влијаејќи на профитот на кинеските топилници и потенцијално намалување на производството. Залихите на бакар на Лондонската берза на метали (LME) се најниски од август. Покрај тоа, производството на компанијата Codelco падна за речиси 16 отсто на годишно ниво во јануари, додека производството од другите производители  се зголеми. На страната на побарувачката, Кина забележа пораст на увозот на суров бакар за 2,6 отсто, а увозот на бакар концентрат за 0,6 отсто во првите два месеци од 2024 година, поставувајќи нов рекорд за периодот. И покрај забавувањето на кинескиот пазар на недвижнини, големи надежи се полагаат на секторите на  зелена енергија како што се електричните возила и обновливите извори на  енергија, за да се зголеми побарувачката.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа