Connect with us

start up

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор

Што треба да знаат претприемачите

објавено

на

Потпирајќи се на експертизата на EIT Health, најголемата европска мрежа за иновации во здравството, ги анализираме главните пречки со кои се соочуваат стартапите во оваа критична фаза, од разбивањето на заблудите до наоѓање на вистинските инвеститори наместо оние кои нудат лесни пари.

Пронаоѓањето на првите инвеститори е клучен чекор за стартап компаниите, но бара надминување на различни пречки во текот на процесот. Потпирајќи се на експертизата на EIT Health, најголемата европска мрежа за иновации во здравството, ги анализираме главните пречки со кои се соочуваат стартапите во оваа критична фаза, од разбивањето на заблудите до наоѓање на вистинските инвеститори наместо оние кои нудат лесни пари.

Финансирањето е предизвикувачки потфат за стартап компании во рана фаза. Ова е особено точно за Централна, Источна и Јужна Европа. Благодарение на важните промени овозможени во изминатите години од страна на Европската Унија и националните институции, сега постојат бројни програми кои се занимаваат со овие прашања, што им го олеснува наоѓањето финансирање на стартап компаниите. Сепак, основачите имаат тенденција да бараат инвестиции насекаде, наместо да се фокусираат на наоѓање на вистинскиот инвеститор кој ќе се вклопи во долгорочната стратегија.

Постојат неколку замки со кои може да се соочат стартап компаниите во потрагата по инвеститори, но има и решенија. Собраните сознанија се засноваат на експертизата на Тамаш Бекаси, менаџер за креирање бизнис во  EIT Health, одговорен за регион кој вклучува 13 земји во развој во однос на иновациите.

1. Културна подготвеност

На стартап компаниите често им недостасува културна позадина за работа со институционални инвеститори. Многу основачи доаѓаат од семејни и пријателски средини каде преовладуваат флексибилни хиерархии. Меѓутоа, кога неискусни и често млади тимови комуницираат со искусни деловни професионалци, тоа бара поинаков начин на размислување.

Според Бекаси, „стартап компаниите мора да научат како да соработуваат и да ги разберат очекувањата на инвеститорите“.

„Клучно е да се разбере дека инвеститорите не се ниту сурови волци, ниту алтруистички ангели; тие се бизнис ориентирани поединци. Овој предизвик е особено присутен кај стартап компаниите од областа на здравството, каде студентите и лекарите често преземаат иницијатива да иновираат и формираат тимови без потребното деловно знаење за да се движат во светот на инвестициите“,  вели Бекаси.

2. Избор на вистинскиот инвеститор

Според Бекаси, изборот на првиот инвеститор е како стапување во брак. Во најдобар случај, партнерството може да трае цел живот. Меѓутоа, ако врската не е компатибилна, може да резултира со болно и потенцијално штетно раскинување. Стартапите се веќе во кревка состојба, а поминувањето низ разделба може дополнително да ги оптоварува, што потенцијално ќе доведе до пропаст на компанијата. Затоа, од клучно значење е внимателно да се изберат инвеститори кои се согласуваат со целите, вредностите и долгорочната визија на стартап компанијата.

3. Отфрлање на заблуди

Многу стартап компании погрешно веруваат дека ги држат сите карти и дека секој треба да се бори за нив бидејќи тие се посебни „дијаманти“. Од друга страна, инвеститорите, исто така, повремено паѓаат во замката да веруваат дека нивните пари им даваат апсолутна контрола.

„Во реалноста тоа е кооперативен однос во кој двете страни се натпреваруваат за заедничка корист. Стартап компаниите имаат привилегија да ги изберат своите партнери, но треба и да ја препознаат вредноста што инвеститорите ја носат на масата“, нагласува Бекаси.

4. Стратешки инвестиции

Инвестирањето без јасна стратегија може да биде скапо. Некои стартап компании гледаат на инвеститорите како на лесен начин да заработат пари. По успешната презентација, инвеститорите може да ги контактираат со примамлива понуда, но може да испадне дека е еднократна понуда што не се усогласува со долгорочните планови на компанијата. Според Бекаси, од клучно значење е внимателно да се проценат инвестициските предлози и да се осигури дека тие се усогласени со стратешките цели.

5. Потценување или преценување на компанијата

Стартапите често се соочуваат со тешки одлуки кога ја вреднуваат својата компанија. Тие може да продадат значителен удел за мала инвестиција затоа што имаат очајна потреба од готовина. Сепак, тие можеби нема да ги земат предвид последиците за идните кругови на финансирање, каде што ќе треба да продадат уште повеќе удели. Од друга страна, поставувањето висока вредност во првиот круг може да го отежне привлекувањето дополнителни инвеститори кои се способни или сакаат да инвестираат големи суми. Клучно е да се најде вистинската рамнотежа.

6. Репутација на инвеститорот

Репутацијата на инвеститорот може да влијае на идните напори на стартап компанијата за прибирање средства.
„Доколку инвеститорот има лоша репутација или е познат по тешката соработка, тоа може да ги обесхрабри идните инвеститори да учествуваат во подоцнежните кругови на финансирање, бидејќи тие треба да склучат договор меѓу себе. Иако инвеститорот од првиот круг е често клучен за опстанокот, важно е да се земат предвид пошироките импликации на неговата репутација“, истакнува Бекаси.

македонија1 час ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија1 час ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија21 час ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.