Connect with us

банки

Шпаркасе Банка Македонија добитник на наградите…

објавено

на

Шпаркасе Банка Македонија добитник на наградите „Fastest Growing Corpоrate Bank North Macedonia 2020“ и „Fastest Growing Retail Bank North Macedonia 2020“

„Global Banking and Finance Review Awards“ се доделуваат со цел да ги признаат институциите и компаниите различни по големина, истакнати во одредени области на експертиза и квалитет во рамките на глобалната финансиска заедница.

Врз основа на спроведено рангирање на банките во Република Северна Македонија од страна на „Global Banking and Finance Review“, Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје повторно е добитник на наградите „Fastest Growing Corporate Bank North Macedonia 2020“ и „Fastest Growing Retail Bank North Macedonia 2020“.
„Global Banking and Finance Review Awards“ се доделуваат со цел да ги признаат институциите и компаниите различни по големина, истакнати во одредени области на експертиза и квалитет во рамките на глобалната финансиска заедница. Наградите се познати и високо респектирани низ светската банкарска и финансиска заедница. Тие ги одразуваат иновациите, достигнувањата, стратегијата, прогресивните и инспиративни промени што се случуваат во рамките на финансискиот сектор.
„Остварениот успех е резултат на современиот пристап што го применува нашата банка при креирање финансиски понуди според потребите и очекувањата на клиентите. Водени од нашата корпоративна стратегија, да бидеме банка на целото семејството и да бидеме нивна континуирана поддршка, постојано работиме на создавање иновативни современи банкарски производи. На тој начин го јакнеме имиџот за модерна банка и ја продолжуваме традицијата за стабилност и доверливост. Посветеноста што ја имаме кон нашите клиенти, соодветно е препознаена. Имено, во 2019 година износот на кредитите на нашите клиенти – физички лица е за 16,2% поголем во споредба со почетокот на годината. Ваквата динамика на раст на кредитното портфолио го надминува растот на вкупниот банкарски сектор, кој изнесуваше 10,5%. Позитивните остварувања се видливи и во првата половина од 2020 година, каде што нашето кредитно портфолио за физички лица е со раст од 6,3%, додека растот на вкупниот банкарски сектор е 3,7%. Трендот на зголемено кредитирање преку станбени кредити, кој дојде до израз оваа година, се аплицираше и во портфолиото на Шпаркасе Банка. Сепак, растот на вкупните кредити за физички лица од Шпаркасе Банка еднакво се должеше и на зголемената заинтересираност за нашите други кредитни производи“ – изјави Викторија Јовановска, директорка на Секторот за управување со физички лица.
„Секторот за управување со корпоративни клиенти во изминатите две години забележа рекордни резултати, со зголемено портфолиото за повеќе од 50% и исплата на кредити на корпоративни клиенти во износ од околу 150 милиони евра. Применувајќи ги најсовремените стандарди во банкарското кредитирање, овозможивме поддршка на мали, средни и големи компании во делот на инвестициите, финансирање на деловниот циклус, проектните финансирања, како и унапредување на конкурентноста за настап на европските пазари во соработка со Европската банка за обнова и развој. Нашите напори за остварување што поголем раст, дополнително придонесоа и во подобрување на квалитетот на нашето кредитно портфолио, како и за поголема стабилност на банкарскиот систем во целина“ – изјави Петар Трпески, директор на Секторот за управување со корпоративни клиенти.
Шпаркасе Банка Македонија, како дел од големото семејство на австриската групација на Ерсте и Штаермеркише Шпаркасе, континуирано ги следи трендовите во банкарството и се стреми да стане еден од предводниците во развојот на банкарските услуги во Република Северна Македонија. Банката и во иднина ќе продолжи да ги вложува своите ресурси во насока на креирање конкурентска понуда според потребите и очекувањата на клиентите, унапредување на банкарските процеси, поголема дигитализација и градење позитивно корисничко искуство при користењето на финансиските услуги.

Continue Reading
менаџмент / маркетинг4 часа ago

10 КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ КОИ МОРА ДА ГИ ВЛАДЕЕ СЕКОЈ БИЗНИСМЕН

менаџмент / маркетинг4 часа ago

ДЕЛЕГИРАЊЕ – КАКО ДА СЕ РЕШИТЕ ОД СТРАВОТ НА ГУБЕЊЕ МОЌ И КОНТРОЛА?

менаџмент / маркетинг4 часа ago

Дру Хјустон: Не секирајте се за неуспехот; само еднаш треба да ја погодите работава.

технологии / компании4 часа ago

Пандемијата го зголеми онлајн купувањето – кој доби, кој загуби и што повеќе нема да биде исто?

економија4 часа ago

ММФ: Справувањето со здравствената криза е клучно за заштита на економијата

економија4 часа ago

Намалување на енергетската зависност од еден извор и транзиција кон чистата енергија се клучните определби за Македонија

интервју4 часа ago

Николаос Цифакис: ЕУ ќе ја изгуби политичката моќ на Балканот!

економија4 часа ago

Планирана е вкупна инвестиција од 50 милиони евра за 5 години

економија4 часа ago

Големата слика: македонската економија на среден и долг рок

свет4 часа ago

Берзите продолжуваат да растат бавно

македонија5 дена ago

„Брако“ го создаде првото возило за чистење улици на водороден погон во Европа

македонија4 дена ago

Амбасадорката Брнс на МЕФ: САД ќе ѝ помогне на Северна Македонија да изгради посилен и понезависен енергетски сектор

македонија1 ден ago

Зоран Заев: Нашата држава почива на делата на антифашизмот чиј резултат е нашата слобода!

економија2 дена ago

Почна третата Годишна конференција за е-трговија

банки3 дена ago

Комерцијална банка донираше лаптопи на ученици од 14 општини

македонија4 дена ago

Директорката на МЕПСО, Шуклева: Во инвестициски циклус сме од 163 милиони евра

економија3 дена ago

„Брзи” и „евтини” кредити за скапа и отежната реализација на капитални проекти

банки1 ден ago

Доделени наградите од наградната игра „Шпаркирај нов автомобил!“

start up1 ден ago

Сто илјади евра финансиска поддршка за македонскиот стартап Elevate Global од страна на Бизнис акцелераторот УКИМ

економија4 часа ago

Намалување на енергетската зависност од еден извор и транзиција кон чистата енергија се клучните определби за Македонија