Connect with us

економија

Штандот на БРАКО привлечен за учениците заинтересирани за учење преку работа

објавено

на

Во  БРАКО се спроведува дуално образование за техничари за индустриска мехатроника ,техничари за производно машинство и заварувачи.

БРАКО учествуваше на Отворениот ден на средното техничко училиште „Коле Неделковски“ во Велес, во пресрет на уписните рокови на новата генерација ученици.

На штандот на БРАКО младите ученици можеа да добијат информација како и на кој начин практично ќе учат за својата струка во рамките на фабриките во склоп на БРАКО, кој е една од компаниите партнери  каде се реализира практична настава и учење преку работа, во рамките на програмата за Дуално образование.

“Во  БРАКО се спроведува дуално образование за техничари за индустриска мехатроника ,техничари за производно машинство и заварувачи. Ние сме современа компанија која располага со  современа технологија и со комбинирање на теоријата од училиште и праксата во фабрика, создаваме вешт и стручен млад кадар, кој подготвено ќе се вклучи во производствените процеси на работното место кога ќе дојде денот за тоа“ – вели Олгица Минова, сертифициран ментор за „Дуално образование“ во БРАКО.

Преку овој проект, Делегацијата на германското стопанство овозможи кај нас да се воведат елементи од германскиот модел на дуално стручно образование, според стандардите на Асоцијацијата на германските комори за индустрија и трговија (DIHK).

„Во јуни и јули ќе има завршен теоретски и практичен испит за професијата Техничар за производно машинство според германски стандарди и на учениците ќе им биде доставена нова стручна германска литература“ -вели Дејан Чуповски ,Координатор на програмата Skills experts од Делегацијата на германско стопанство.

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Се препознавате ли себеси во ликот на трансакциски или трансформациски лидер?

свет2 дена ago

Кина стана најголем извозник на возила, престигнувајќи ја Јапонија

економија2 дена ago

ЕУ ќе им дава енергетски сертификати и на податочните центри

регион2 дена ago

Наводен крипто-инвеститор „закрпил“ 700 Хрвати за 15 милиони евра

македонија2 дена ago

Становите нема да поевтинат, побарувачката не стивнува, Македонецот не инвестира во друго освен во недвижнини

македонија2 дена ago

Што научивме од првата конференција за недвижности во Македонија: Проектите не запираат, доаѓа време на retail парковите, а ESG станува задолжително

македонија2 дена ago

Прва Конференција за комерцијални недвижности во Македонија на Фортонмка: Стремеж за менување на пазарот кон подобро

македонија2 дена ago

Новото обележје на градот – комплексот „Гранд Скопје“ претставен пред локални и меѓународни професионалци за недвижности

економија2 дена ago

Од отпадот од фармите ќе се добива струја, топлина и органско ѓубре за земјоделството

банки2 дена ago

Дигиталната трансформација не е само модел за успех, туку и модел за опстанок

економија1 недела ago

Фероинвест/Централинвест изгради биогасна електрана

банки1 недела ago

УНИБанка успешно го одржа третиот тениски турнир „UNIBank Invitational 2023“

македонија6 дена ago

Случајот Анѓушев против Цветковска од ИРЛ повторно на суд

економија4 дена ago

Триглав Осигурување со нов производ за осигурување на дом, Мој дом

македонија2 дена ago

Новото обележје на градот – комплексот „Гранд Скопје“ претставен пред локални и меѓународни професионалци за недвижности

македонија2 дена ago

Становите нема да поевтинат, побарувачката не стивнува, Македонецот не инвестира во друго освен во недвижнини

економија2 дена ago

Од отпадот од фармите ќе се добива струја, топлина и органско ѓубре за земјоделството

свет2 дена ago

Избегната ли е „мајката на сите кризи“?

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Се препознавате ли себеси во ликот на трансакциски или трансформациски лидер?

регион2 дена ago

Наводен крипто-инвеститор „закрпил“ 700 Хрвати за 15 милиони евра