Connect with us

lifestyle

Јан Коум: Правете една работа и правете ја добро

Јан Коум, основач на WhatsApp

објавено

на

Јан Коум во јавноста е познат како основач и екс директор на мобилната апликација WhatsApp. Коум има еврејско потекло, роден е и израснат во мало село во близина на Киев, Украина. Во 1992 година, на 16 години заедно со неговата мајка и баба се преселува во Калифорнија, каде се запишува на Универзитетот Сан Хозе. Во 1997 година се вработува како инженер во Yahoo, а после неколку години аплицира, но не успева да се вработи во Facebook. Во 2009 година  ја основа мобилна апликација за пораки WhatsApp. Во 2014 година неговата апликација WhatsApp има 400 милиони корисници, а наскоро е купена од страна на Facebook за 19,3 милијарди долари. Денес важи за еден од најуспешните иноватори и компјутерски програмери во САД.

“Комуникацијата е во основата на нашето општество. Тоа е тоа што не прави луѓе”.

“Искуствата од младоста го обликуваат тоа што го правиме подоцна во животот”.

“Немав компјутер до 19 години, но затоа имав абакус”.

“Многу често луѓето стартуваат со многу добри идеи, но потоа не извршуваат. Така ја губат јасноста на својата визија. И завршуваат вртејќи се во круг”.

“Кога е вклучено рекламирањето, корисникот е обично производот кој се продава”.

 “Споредувањето на вкупно регистрирани корисници и активни корисници е како да споредувате Ferrari 250 GTO со скејтборд”.

“Лесно е да ја продадеш компанијата. Но, ако ги погледнете водечките компании денес како Facebook, Google или Twitter, тие не се продале. Тие се држат и градат добри понуди за корисниците”.

“Правете една работа, и правете ја добро”.

“Маркетингот и медиумите дигаат прашина. Таа прашина потоа во влегува во очи и не се фокусирате на производот”.

Continue Reading
интервју4 дена ago

Стојче Тасков: Нашата мисија е да обезбедиме брзо и ефикасно управување со документи и информации

технологии / компании6 дена ago

Ѓорги Самарџиев: Создадовме иновативно решение за многу поедноставна конструкција на кровни градини

економија4 дена ago

Позајмени 700 милиони евра по најниска камата досега

интервју4 дена ago

Џулијан Васало: Одблизу ја следиме борбата со корупцијата и криминалот: Бараме опипливи резултати!

економија5 дена ago

Се менува регулативата: полесен пристап до државна помош за нови инвестиции

економија7 дена ago

Излегоа финансиските биланси: хотелските компании со приходи помали и за 90% лани

start up4 дена ago

Милан Димитриевски: Ја почнавме новата инвестициска програма

lifestyle4 дена ago

Стив Кејс: Упорноста не е гаранција дека ќе успеете во нешто, но без неа, сигурно нема да успеете.

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Не поставуваат прашања само оние што интервјуираат. Еве што можете и вие да го прашате вашиот потенцијален работодавец

економија4 дена ago

Приходите на хотелските компании и до 90% помали во 2020