Connect with us

lifestyle

Џини Ромети: Растот и комфорот не одат заедно

Џини Ромети, до неодамна шеф на IBM

објавено

на

Вирџинија Мери “Џини“ Ромети (63) беше  првата жена на кормилото на американскиот технолошки гигант IBM. Во компанијата се вработила во 1981 година како систем инженер, а пред назначувањето за претседател и главен извршен директор, била на неколку високи позиции, како потпретседател за продажба, маркетинг и стратегија.
Fortune ја вбројуваше  меѓу 50-те најмоќни жени на светот десет години по ред, иако  нејзиното водење на IBM го следеа критики заради платите на директорите, оутсорсирањето на некои бизниси и долгиот период на континуирано паѓање на приходите.  Ромети се пензионираше на крајот од минатата година, после 40 години поминати во IBM.

Сфатив дека треба да се правам работи што никогаш порано не сум ги правела. Растот и комфорот не одат заедно. 

Вашата големина не е повеќе во тоа што го знаете; големината е во тоа што ќе го споделите.

Никогаш не сакај нешто толку многу, до степен да не можеш да живееш без тоа. 

Не дозволувај другите да те дефинираат. Дефинирај си се ти. 

Најважното нешто за нас на ваква позиција е да бидеме љубопитни. 

Мислам дека најмногу сум научила во животот во оние моменти кога сум презела некаков ризик.

Иновативноста денес не е поврзана само со производот, се работи за иновирање на бизнис модели, процеси, култура и менаџмент. 

Клиентот вели “Кога е вашата стратегија?“, а јас одговарам, “Прашај ме прво во што верувам“. Мислам дека тоа е многу посуштинско. 

Continue Reading
интервју3 дена ago

Стојче Тасков: Нашата мисија е да обезбедиме брзо и ефикасно управување со документи и информации

технологии / компании5 дена ago

Ѓорги Самарџиев: Создадовме иновативно решение за многу поедноставна конструкција на кровни градини

економија3 дена ago

Позајмени 700 милиони евра по најниска камата досега

интервју3 дена ago

Џулијан Васало: Одблизу ја следиме борбата со корупцијата и криминалот: Бараме опипливи резултати!

економија4 дена ago

Се менува регулативата: полесен пристап до државна помош за нови инвестиции

start up3 дена ago

Милан Димитриевски: Ја почнавме новата инвестициска програма

економија6 дена ago

Излегоа финансиските биланси: хотелските компании со приходи помали и за 90% лани

економија3 дена ago

Приходите на хотелските компании и до 90% помали во 2020

lifestyle3 дена ago

Стив Кејс: Упорноста не е гаранција дека ќе успеете во нешто, но без неа, сигурно нема да успеете.

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Не поставуваат прашања само оние што интервјуираат. Еве што можете и вие да го прашате вашиот потенцијален работодавец