Connect with us

коментари

Игор Андреев: Минатата беше „година на акцелераторите“ на македонската стартап сцена

Стартап екосистем

објавено

на

Игор Андреев
ко-сопственик на Х Фактор Акцелератор, Велес

Сите случувања во кризната 2021 година, само го потврдија правилото дека „Секоја криза е огромна можност“ во која, „Наместо да се кријат од силните ветришта, претприемачите градат ветерници“. Дека новото време креира огромни шанси, и тоа за глобален успех. Тоа го препознаа голем број млади македонски претприемачи од новата генерација, на кои со сѐ поразвиената инфраструктура за поддршка значително им се зголемуваат шансите за успех во светски рамки. Кога сме кај инфраструктурата, посебно вредна за истакнување е потврдата на клучната улога која за развојот на стартап екосистемот ја имаа акцелераторските програми реализирани од трите акцелератори во државата, поддржани од ФИТР преку Светска Банка. При тоа, како еден од основачите на првиот и единствен акцелератор надвор од главниот град, со задоволство можам да констатирам дека 2021 година беше исклучително успешна година и за X Фактор Акцелератор.

Зад нас е 2021 година. Година во која се случи силен импулс во развојот на македонскиот стартап екосистем. И покрај здравствената и економска криза, која сѐ уште трае. Година во која под покровителство на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и Стартап Македонија се организираше првиот Национален стартап самит и се креираше Национален стартап совет. Година во која повторно се реализираа огромен број настани во рамките на Глобалната недела на претприемништво, а сѐ засили вклученоста и на банките и големите корпорации како активни чинители на стартап сцената. Конечно, зад нас е година во која сѐ повеќе слушаме за инвестиции во наши стартап тимови со глобален потенцијал за раст, па сите се израдувавме на веста за тројцата македонски студенти кои добија инвестиција од половина милион долари за развој на Howitzer-алатката за директен маркетинг на Reddit.           

Всушност, сите случувања во кризната 2021 година, само го потврдија правилото дека „Секоја криза е огромна можност“ во која, „Наместо да се кријат од силните ветришта, претприемачите градат ветерници“. Дека новото време креира огромни шанси, и тоа за глобален успех. Тоа го препознаа голем број млади македонски претприемачи од новата генерација, на кои со сѐ поразвиената инфраструктура за поддршка значително им се зголемуваат шансите за успех во светски рамки.

Кога сме кај инфраструктурата, посебно вредна за истакнување е потврдата на клучната улога која за развојот на стартап екосистемот ја имаа акцелераторските програми реализирани од трите акцелератори во државата, поддржани од ФИТР преку Светска Банка. При тоа, како еден од основачите на првиот и единствен акцелератор надвор од главниот град, со задоволство можам да констатирам дека 2021 година беше исклучително успешна година и за X Фактор Акцелератор.

Имено, во изминатата година имавме трет повик за инвестиции на кој во конкуренција на повеќе од 50 апликанти, беа селектирани 12 стартап тимови за влез во пред-акцелераторската програма која финишираше со третиот Демо Ден. Од нив, Комитетот за одобрување инвестиции донесе Одлука за инвестирање во три стартапи, при што со два од нив преговорите финишираа до крајот на годината, а со третиот се очекува потпишувањето на Договорот да се случи наскоро. Со тоа, ние како акцелератор креиравме инвестициско портфолио од 5 (пет) стартапи со вкупен износ на инвестиции од 480.000 евра, со што во целост ги остваривме целите кои ги поставивме кога го стартувавме проектот на 15.12.2018 година.    

Игор Андреев заедно со останатите основачи на Х Фактор Акцелератор и Калина Трајаноска од стартапот Концептива

Добитна комбинација

Во однос на дејноста ние се одлучивме да инвестираме нѐ само во ИТ решенија, туку и во иновативни производи во сите останати традиционални индустрии (пр.: прехрамбена, текстилна и сл.) поддржувајќи го развојот на глобално атрактивни продукти со додадена вредност. Така, во нашето портфолио покрај првите две инвестиции во стартапот Матриошка (https://www.the-matryoshka.com/) за комерцијализација на сладоледот од вино Wice (скратено од Wine Ice-Cream) и во иновативното софтверско решение за 3D мапирање во реално време (Dynamix Mapper) на тимот на Vision Dynamix (https://www.visiondynamix.com/mk/), во 2021 година ги објавивме и двете нови инвестиции во стартап тимовите на:

  1. Brummell (https://ridebrummell.com/) – компанија позади првото сако наменето за мотоциклисти во светот со визија да креира опрема за мотоциклисти која ќе пружи максимална сигурност и заштита на возачот, а во исто време и елегантен изглед и
  2. Концептива Дигитал – македонски стартап со визија да го револуционизира пристапот кон учењето со помош на најновите технологии. Инвестицијата е за комерцијализација на иновативната платформа за обуки Coach (https://getcoach.app/), со која преку сет од интерактивни игри спакувани во мобилна апликација се овозможува обуките наместо еднократен настан, да прераснат во континуиран процес на повторување и подобрување.

Инвестициите до максимален износ од 100 илјади  евра, од страна на акцелераторите претставуваа сериозен исчекор во насока на заживување на овој инструмент за пристап до „паметни пари“ на стартапите во ризичната фаза од развојот. Нивното значење за понатамошен развој на „venture capital“ пазарот во државата е огромно, посебно во ситуација кога банките, пензиските фондови и осигурителните компании сѐ уште применуваат доминантно конзервативен инвестициски пристап „играјќи на сигурно“, без да влеваат во ризични инвестиции. Со инвестициите од страна на акцелератори управувани од искусни претприемачи со практични бизнис искуства, се создаваат предуслови за поголем интерес и вклученост и на други приватни инвеститори и бизнис ангели во македонскиот стартап екосистем.

Тоа е добитна комбинација за сите чинители. Државата се ослободува од главната улога на финансиер на ризични бизнис проекти (задржувајќи ја клучната улога пред сѐ во pre-ceed фазата, каде од идеја треба да се дојде до развој на прототип), а нејзиното место во  ceed и следните фази на комерцијализација и развој го завземаат пред сѐ приватни инвеститори кои превземајќи поголеми ризици, добиваат шанса и за повисоки приноси. Стартап тимовите, покрај финансиите добиваат и менторска поддршка за стратегиски раст на бизнисот од страна на практичари, кои самите поминале низ процес на стартување и развој на сопствени бизниси (затоа овие пари се викаат „паметни“).

Дополнителна вредност која ја донесоа акцелераторите на домашниот пазар е тоа што засилено се промовираше моделот на тн. equity инвестиции. Имено, со инвестицијата во стартапот, акцелераторот стекнува соодветен сопственички удел со што станува малцински содружник во фирмата. На овој начин, се придонесува за промена на свеста кај новата генерација македонски претприемачи да не се плашат од влез на надворешен инвеститор во компанијата која тие ја основале. Тие сѐ повеќе сфаќаат дека ова не само што нѐ е закана, туку е огромна шанса за побрз раст на бизнисот, што е спротивно на досегашните уверувања. Со промената на сфаќањата во овој дел и сѐ поголемата спремност на основачите за влез во содружнички односи со нови инвеститори, се создава клима за подинамичен развој на пазарот на ризичен капитал, преку зголемување на бројот на приватни инвестициски фондови кои би вложувале поголеми износи на средства во следните рунди на инвестирање (>100 илјади евра).

Финалниот исчекор во оваа насока повторно ќе се случи под водство на државата, која преку ФИТР во соработка со Светска банка, веќе го најави за следната година стартувањето со работа на новиот Хибриден инвестициски фонд. Инвестициите на овој фонд е замислено да се движат во износи од 100 илјади -1,5 милиони евра, при што средствата се планира да се обезбедат од државата, но и од приватни инвеститори и меѓународни финансиски институции. Се разбира, стартот на пристапните преговори за влез во ЕУ во голема мера ќе го олесни пристапот до финансии и за овие цели. Радува и фактот што скоро сите поголеми меѓународни донатори во земјата (УСАИД, ГИЗ, УНДП, Амбасадите на Швајцарија, Јапонија, Велика Британија и др.) сѐ повеќе поддржуваат проекти за развој на стартап екосистемот во земјата ставајќи фокус на регионалното претприемништво. Нивната успешност во најголема мера ќе зависи од степенот на поддршка и активна инволвираност на разни чинители од приватниот сектор. Со тоа пазарната и самоодржлива логика на размислување ќе стане доминантна, наспроти практиката на финансирање исклучиво со тн. грантовски или бесплатни пари, кои на краток рок обезбедуваат „зона на комфор“ и комоција, но на среден и долг рок не ги оправдуваат потрошените средства.    

Претставниците на Х Фактор Акцелератор со Нино Карас и Нина Левиќ од стартапот Brummell

Промена на перспективата на гледање, од национална во регионална

Сите овие случувања, заедно со повеќето мерки за промени во законската регулатива предложени од страна на Националниот стартап совет, влеваат оптимизам за уште поуспешна 2022 година. Зголемувањето на правната сигурност, олеснувањето на постапките за основање стартап фирми и Друштва за управување со приватни инвестициски фондови, стимулирањето и даночните олеснувања за бизнис ангелите и приватните инвеститори за инвестиции во иновативни стартапи и сл., се само дел од активностите кои би требало дополнително да го забрзаат развојот на екосистемот во Република Северна Македонија.      

За да се случи ова, заради малиот домашен пазар потребна е промена и на перспективата на гледање на работите, од национална, во регионална. Во таа насока, веќе се превземаат голем број иницијативи кои како таргет ги имаат стартап чинителите во регионот на Западен Балкан. Имено, неодамна заврши повикот за учество во Western Balkans Investment Readiness програмата, имплементирана од страна на Swiss EP програмата (Swiss Entrepreneurship Program) преку која на селектираните стартап тимови од целиот регион ќе им се помогне да се подготват за процес на прибирање инвестиции во износи од 100К-1М евра од регионални и меѓународни инвеститори. За скоро време се очекува и нов повик за поддршка на стартап бизниси од Западен Балкан во рамките на StarVenture регионалната програма на Европската Банка за Обнова и Развој (ЕБОР). Всушност, според најавите, и со новиот Хибриден инвестициски фонд кој ќе се формира од страна на ФИТР се планираат инвестиции во домашни, но и во регионални стартапи. Во оваа насока, значаен импулс може да претставува и заживувањето на Funderbeam како глобална crowdfunding платформа, преку којашто се спојуваат стартапите кои имаат намера да приберат финансиски средства и инвеститорите кои бараат можности за вложување во компании во ран развој. Funderbeam стартуваше со работа на македонскиот пазар во 2019 година во соработка со Македонската берза, а во 2021 година се случи и првата инвестиција.    

Кои се плановите за понатамошен раст на X Фактор Акцелераторот во 2022 година? Активно следејќи ги сите случувања во домашното и регионално стартап опкружување, нашите амбиции се да ја задржиме и зацврстиме стекнатата позиција на еден од најактивните бизнис акцелератори во државата, за што бевме номинирани и за Best Accelerator Program во рамките на Central European Startup Awards за 2021 година. При тоа, најголемиот фокус во следната година ќе го ставиме на поддршка на растот на постоечкото портфолио од стартапи во кои инвестиравме. За таа цел ќе ги искористиме сите досега изградени партнерства и мрежи од соработници, како и огромното бизнис искуство на тимот акумулирано низ годините. Искрено веруваме дека со заеднички сили со стартап тимовите, во 2022 година ќе направиме сериозен скок во глобалната експанзија и препознатливост на фирмите, со што ќе се зголеми нивната атрактивност и подготвеност и за следни рунди на инвестиции.        

Видливоста и резултатите на стартапите од нашето портфолио, очекуваме да придонесат за дополнително зацврстување на имиџот на акцелераторот кај инвестициската јавност. Тоа, во крајна линија се надеваме дека ќе не донесе до ситуација на полесно привлекување средства за инвестиции во нова група стартап тимови. Во тој контекст, веќе се започнати разговори за можно стратегиско партнерство со потенцијални бизнис ангели, а планираме да иницираме средби и со останати институционални чинители (акцелератори, хабови, Друштва за управување со приватни инвестициски фондови и сл.) кои делуваат во регионот на Западен Балкан за да ги разгледаме опциите за можна соработка. При тоа, со оглед на постигнатите проектни резултати и одличната соработка со ФИТР и Светска Банка во претходниот период, се надеваме на нејзино зајакнување преку новиот повик за поддршка на акцелератори кој се најавува за во првата половина на 2022 година.

Стекнатото khow-how во изминатиот тригодишен период ќе се обидеме да го искористиме и со докомплетирање на понудата преку стартување и на првиот иновациски хаб во Вардарскиот плански регион. За таа цел, веќе подолго време сме во преговори со докажани ИТ професионалци од Велес, како и со останати потенцијални партнери и поддржувачи во реализацијата на оваа идеја. Сигурни сме дека со нејзината имплементација ќе се случи нов, развоен импулс кон промоција и поддршка на иновативната претприемачка култура во сите општини од регионот. Тоа, ќе доведе до поттикнување и на корпорациските иновации, а ќе ги стимулира дигитализацијата и иновациите и во јавниот сектор со што ќе се зајакне регионалната економија и зголемат шансите за задржување на младите во регионот. 

Всушност, сите ние во тимот, искрено веруваме дека иднината е во стартапите, иновациите и развојот на претприемачка култура кај населението, уште од најмала возраст, а Република Северна Македонија е на добар пат да стане стартап хаб во регионот. Дека потенцијалот на новата генерација млади македонски претприемачи е огромен. Сигурни сме дека за скоро време ќе имаме повеќе успешни стартап приказни по примерот на хрватскиот Мате Римац, со кои сите ќе се гордееме.

Сосема на крај, би сакал во име на целиот тим на X Фактор Акцелератор да изразам огромна благодарност на тимот на Капитал за континуираната поддршка во целиот период од стартувањето со работа до денес. При тоа, и на Вашиот тим, како и на Вашата лојална публика Ви ги честитам новогодишните и божиќни празници со желби за здравје и исполнување на сите цели во 2022 година.

македонија1 ден ago

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

економија5 дена ago

Мукаетов за магазинот “The Region“: Нашите брендови се дел од секојдневието на луѓето

македонија5 дена ago

Универзитетот Американ Колеџ Скопје почна соработка со City College of New York од САД

банки6 дена ago

УНИБанка втора година по ред е поддржувач на најзначајната културна манифестација „Охридско лето“  

економија6 дена ago

Стимулирање на иновациите во Scalefocus: Како ги мотивираме ИТ професионалците да бидат иновативни

интервју1 недела ago

Гоце Сиваков:  Нашите клиенти веќе ги чувствуваат бенефитите од фактот дека УНИ Банка е дигитално и технолошки напредна банка!

економија1 недела ago

Стручна обука за општествена одговорност и прв „директорски појадок“ на Клубот на одговорни бизниси

економија2 недели ago

Мукаетов на насловна на престижниот романски магазин „Бизнис“: Романија е стратешки пазар за „Алкалоид“

економија2 недели ago

Почна проектот „Бизнис лидер“ – нова, иновативна платформа за вмрежување на најдобрите од македонскиот деловен свет

банки2 недели ago

Прокредит банка со нова модернизирана филијала во Кавадарци