Connect with us

економија

22. Годишна конференција на Македонската берза ќе се одржи на 26 и 27 септември во Охрид

објавено

на

Теми за дискусија ќе бидат досегашните движења на финансиските пазари во земјава и светот во 2023 година и перспективите за понатаму, како и поврзаноста на дигитализацијата, вештачката интелигенција и финансиските услуги.

На 26 и 27 септември во Охрид, ќе се одржи 22-та Годишна конференција на Македонската берза – традиционален настан на којшто се собираат професионалци од сферата на пазарите на капитал, како и претставници на надлежните институции и регулаторни тела од финансискиот пазар од Македонија, регионот и пошироко.

Годинава, конференцијата ќе донесе два главни панели и неколку презентации на успешни проекти врзани за развојот на пазарите на капитал. Теми за дискусија ќе бидат досегашните движења на финансиските пазари во земјава и светот во 2023 година и перспективите за понатаму, како и поврзаноста на дигитализацијата, вештачката интелигенција и финансиските услуги.

Дискутанти на панелите, како и останати говорници ќе бидат топ менаџери од домашни и регионални банкарски институции, осигурителни компании, ИТ секторот, фондовската индустрија, итн. За тоа како понатаму може да се развива Македонската берза, презентација ќе одржи гостин од Bourse Consult LLP, Велика Британија, а околу успешните проекти на членките на Федерацијата на евро-азиски берзи (FEAS), ќе се обрати генералниот секретар на оваа организација. Конференцијата со своите воведни говори ќе ја отворат министерот за финансии. Фатмир Бесими, претседателката на КХВ, Нора Алити, и главниот извршен директор на Македонската берза, Иван Штериев.

Повеќе детали за конференцијата, учеството и регистрацијата, може да најдете на следниов линк.

банки1 ден ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа