Connect with us

технологии / компании

A1 со повеќе претплатници, Телеком со поголеми приходи од мобилна телефонија

објавено

на

Вкупниот број на активни претплатници во мобилната телефонија во Македонија на крај од вториот квартал изнесувал 1.920.834, а секој од нив во просек зборувал по 733 минути.

Операторот А1 Македонија имал за нијанса поголем број активни претплатници во мобилната телефонија на крајот од првиот квартал годинава, но Македонски Телеком остварил повеќе приходи од овие услуги, покажува извештајот за пазарот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК).

Според анализата, А1 Македонија имала 48,14% од вкупно 1.920.834 активни претплатници во мобилната телефонија, наспроти Македонски Телеком со 47,45% од „колачот“. Лајкамобајл е на трето место со 3,12% од претплатниците, пред Роби со 1,22% и Греен мобиле со 0,07%.

Кај уделот пак на операторите во приходите од обезбедување мобилни комуникациски услуги, Телеком води со 51,32% наспроти 47,19% на А1. Роби е трет со 0,9%, пред Лајкамобајл со 0,49% и Греен мобиле со 0,1%.

Кај вкупниот број на активни претплатници на пристап до интернет со широк и тесен опсег преку мобилна мрежа (2G/3G/4G) во првиот квартал од 2022 води А1 со 49, 6% удел, пред Телеком со 47,23%, Роби со 1,67%, Лајкамобајл со 1,4% и Греен мобиле со 0,09%.

Уделот на операторите во количината на сообраќај (GB) остварен од активните претплатници до интернет преку мобилна мрежа е следниов: А1 со 55,06/%, Македонски Телеком со 43,24%, Роби со 1,02%, Лајкамобајл со 0,62% и Греен мобиле со 0,06%.

економија23 часа ago

Осигурениците најчесто се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите

менаџмент / маркетинг1 ден ago

M6 Едукативен центар стана официјален партнер на Адижес Институтот од Калифорнија

македонија2 дена ago

Големо отворање на H&M продавницата во Ист Гејт Мол на 18-ти август

македонија2 дена ago

Државата ќе штеди струја – донесени задолжителни мерки за институциите, за домаќинствата и компаниите само препораки

банки3 дена ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

економија3 дена ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

македонија3 дена ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

регион3 дена ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

економија5 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки6 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

економија5 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки6 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

македонија2 дена ago

Големо отворање на H&M продавницата во Ист Гејт Мол на 18-ти август

регион3 дена ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

македонија3 дена ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

македонија2 дена ago

Државата ќе штеди струја – донесени задолжителни мерки за институциите, за домаќинствата и компаниите само препораки

економија3 дена ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

банки3 дена ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

менаџмент / маркетинг1 ден ago

M6 Едукативен центар стана официјален партнер на Адижес Институтот од Калифорнија

економија23 часа ago

Осигурениците најчесто се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите