Дали криптовaлутите може да станат глобална резервна валута?
Објавено на од во Економија
Идејата е интригантна на повеќе нивоа. Во смисла на задржување на вредноста, крајната резервна валута не може да биде отпечатена (а со тоа и да  девалвира) со падот нанекоја влада. Златото и среброто служат како крајна резервна валута, бидејќи благородните метали може да се тргуваат за стоки и услуги, да обезбедат колатерала за долговите и да служат како сигурни „чувари на вредноста“.
Crypto-Chain-University-exchangeДодека голем број „гледачи“ веруваат дека златото е единствената веродостојна резервна валута (или ако сакате, единствената веродостојна поддршка за издадените пари од владата), вреден мисловен експеримент е да се праша дали дигиталната валута би можела да дејствува како резервна валута.
Бидејќи нема реална светска стока за поддршка на дигиталната валута, нејзината вредност мора да биде базирана на недостигот и  сеприсутноста, како парите. Двете идеи се само-засилувачки: мора да има побарувачка за дигиталните пари за да се создаде недостиг, а изворот на побарувачката е прифаќање на дигиталната валута како пари, што може да се искористи за купување на стоки и услуги и (врвниот тест) злато .
Првиот чекор за не-државно издадена дигитална валута да стане резервна валута е таа да е издадена во количини што ќе ја  минимизираат нјзината побарувачка. Доколку дигиталната валута не може да создаде кусок и потреба нема да има каква било вредност.
Ако поседувате една криптомонета, и трилион нови криптомонети се издадат утре, вредноста на вашиот еден биткоин  ќе се намали до речиси нула.
Вториот чекор е нивното распространување и прифаќање на глобално ниво, како пари, односно како чувар на вредност, и нешто што може да се тргува за стоки и услуги.
Во овие два услови има малку вграден конфликт. За да биде корисен во глобалната економија од, биткоинот мора да биде издаден во големи количини. Мора да има доволно за да ги подмачкува трансакциите, големи и мали, на сите видови пазари. Користејќи го американскиот долар како водич, можеме да процениме дека би требало да се издадат најмалку 1 трилион долари во криптомонети за криптовалутата да стане практична глобална валута.
За да дејствува како примарна резервна валута, ќе бидат потребни уште трилиони или два, бидејќи нациите веднаш ќе започнат дасоздаваат  резерви. (Светот поседуваат околу 7 трилиони долари во резерви, околу 3 трилиони евра и 1 трилион во јени, и други валути.)
Но, издавањето на криптомонети во овие количини ќе ја отстрани секоја вредност на недостатокот. Така, издавачот на криптото ќе треба внимателно да издаде повеќе од него само кога побарувачката ја оправдува потребата за повеќе монетарна “маст” за глобалната економија.
Ако, од друга страна, побарувачката / недостигот ја зголеми вредноста „до стратосферата“, акционерите на криптото би се радувале, но оваа нестабилност така ќе ги покаже  сопствените ризици за оние што сакаат да користат криптомонета како резерва против нестабилноста на вредноста на домашната валута. Ако дигиталната валута може да скокне десет пати за кратко време, тогаш може и да не падне со еднаква нестабилност?
Нестабилноста е непријател на сите валути; носителот на резерви има потреба од флудина (да може да се продаде или да се тргува лесно, според големината) валута која очекувано ја задржува својата вредност. Нестабилната валута претставува ризик, како и валутите со кои не може да се тргува без драстично влијание врз пазарната вредност на валутата.
Овие услови претставуваат голем предизвик за секоја криптовалута, но тие не се непремостливи. Дури и како ниска валута, дигиталните валути кои не се издадени од државата би можеле да имаат улога во глобалната економија, особено ако државните валути се дестабилизираат / девалвираат поради печатењето на големите количини пари од очајните централни банки и државите.
Дали недостатокот е доволно за да се врати не-државо издадена валута? Биткоин нуди можност за вистински експеримент.
Што се однесува до предложената дигитална валута „Либра“ на Фејсбук – тоа е едноставно државна валута во корпоративен пакет. Либра ќе биде поддржана од државна валута, па затоа не е ништо друго освен прокси за сите необезбедени, склони кон хиперинфлација државни валути.
Дали биткоинот ќе се појави во оваа шема на глобални резервни валути во иднина? Како ќе се случи Венецуела или Зимбабве, ако тие вложија некои од нивните резерви во битката во 2013 или дури 2016 година? Многу подобро отколку што се обидуваа да отворат дигитална валута контролирана од државата (Венецуела) или да се потпираат на печатарската преса.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

коментари и анализи
...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×