Еколошка економија
Објавено на од во АНАЛИЗА
China_Rooftop_Solar_XL_721_420_80_s_c1Каубоец или космонаут? Дилема за детска забава, можеби. Но, исто така, прашање за економистите, тврдеше Кенет Болдинг, британски економист, во есеј објавен во 1966 година. Ние ги водевме нашите економии, предупреди тој, како каубои на отворената прерија: земање и користење на светските ресурси, уверени дека повеќе лежи зад хоризонтот. Но, Земјата е помалку прерија од вселенски брод – затворен систем, сам во вселената, кој носи конечни резерви. Нас ни треба, рече Болдинг, економија што сериозно ја сфаќа идејата за границите на животната средина. Во половина век од неговиот есеј, новото движење одговори на неговиот предизвик. “Еколошките економисти”, како што самите се нарекуваат, не сакаат да се видат на маргините на економијата, туку да ги револуционизираат своите цели и претпоставки. Што велат тие – и дали нивните идеи ќе постигнат напредок?

За своите практичари, еколошката економија не е ниту екологија ниту економија, туку фузија на двете. Нивната појдовна точка е да се признае дека човечката економија е дел од природниот свет. Нашиот амбиент, според нив, е извор на ресурси и мијалник за отпадот. Но, тоа се игнорира во конвенционалните учебници, каде што уредни дијаграми ги следат тековите помеѓу фирмите, домаќинствата и владата. Како да не постоела природата. Тоа е грешка, велат еколошките економисти. “Природниот главен град” на Земјата обезбедува важни услуги, од снабдување со вода до опрашување: во значаен документ од 1997 година, истражувачите ја ценеа годишната понуда на такви “екосистемски услуги” од 33 трилиони долари, или 1,8 пати помножено со глобалниот БДП во тоа време.

Еколошката економија е растечко трансдисциплинарно поле кое има за цел да ја подобри и прошири економската теорија за да ги интегрира природните системи на земјата, човечките вредности и човековото здравје и благосостојба.fig-1

Одржливост на животната средина

Во вистински одржлива средина, еден екосистем ќе ги одржи популациите, биолошката разновидност и целокупната функционалност во подолг временски период. Идеално, одлуките што се донесуваат треба да промовираат рамнотежа во нашите природни системи и да се поттикне позитивен раст. Непотребни нарушувања во животната средина треба да се избегнуваат секогаш кога е можно. Ако има нарушување, треба да се ублажи до максимално изводливо ниво. Кога се донесуваат одлуки, еден дел од дискусијата треба секогаш да биде влијанието на животната средина од предложениот исход или резултат.

Постојат неколку елементи кои се директно поврзани со одржливоста на животната средина. Еден од концептите што е од најголема важност е правилното управување со нашите природни ресурси. Користејќи го пристапот на Z-квадрат кон одржливост, можеме да ги минимизираме нашите влијанија врз животната средина. Во некои случаи можеме дури и да промовираме реставрација и зачувување на живеалиштата како средство за преговарање за успешно решавање на проблемот.

Економска одржливост
Слична на одржливоста на животната средина, економската одржливост подразбира создавање на економска вредност од кој било проект или одлука што ја преземате. Економската одржливост значи дека одлуките се донесуваат на најправедно и фискално здрав начин, додека се разгледуваат другите аспекти на одржливоста. Во повеќето случаи, проекти и одлуки мора да се направат со долгорочни користи (наместо само краткорочни придобивки). Имајте на ум дека кога се разгледуваат само економските аспекти на нешто, тоа можеби не мора да промовира вистинска одржливост.

За многу луѓе во светот на бизнисот, економската одржливост или растот е нивната главна фокусна точка. Во големи размери (на глобално ниво или дури и на локално ниво), овој тесен пристап кон управувањето со бизнис може на крајот да доведе до незадоволителни резултати. Меѓутоа, кога добрите деловни практики се комбинираат со социјалните и еколошките аспекти на одржливоста, сепак може да имате позитивен резултат кој е за поголемо добро на човештвото.

Постојат неколку клучни идеи кои ја сочинуваат економската одржливост. На пример, владите треба да се обидат да промовираат “паметен раст” преку планирање на користење на земјиштето и без субвенции или даночни олеснувања за зелен развој. Силна финансиска поддршка за универзитетите, образовните програми и истражување и развој е важен дел од економската одржливост. Освен тоа, акцент треба да се стави и на други области, како што се намалување на непотребното трошење и намалување на бирократијата.

Социјална одржливост
Социјалната одржливост се базира на концептот дека одлуката или проектот го промовира подобрувањето на општеството. Општо земено, идните генерации треба да имаат ист или поголем квалитет на животните придобивки како што сегашната генерација. Овој концепт исто така опфаќа многу нешта како што се човековите права, законот за животна средина и вклученоста и учеството на јавноста. Ако не се стави акцент на општествениот дел од одлуката или акцијата може да резултира со бавен колапс на сферите на одржливоста (и општеството).

Еден одличен пример за социјална одржливост е донесувањето на Законот за чиста вода во 1972 година (и амандманите во 1977 година) и Законот за безбедна вода за пиење во 1974 година. Генерално, овие сетови на закони беа одлични закони со кои се утврдени минимални стандарди за квалитет на вода за двете површинска и вода за пиење. Ова имаше ефект на позитивно промовирање на здравјето и благосостојбата на сите во Америка. Актот за чиста вода служеше и за заштита на водоснабдувањето на нашата земја, правејќи го во суштина незаконска за испуштање на загадувачки материи во соседните реки, езера и потоци. Овој временски период во нашата нација, исто така, видел многу други подобрувања во нашите закони за животна средина. Сите овие закони (и други фактори) водат кон целокупното подобрување на општеството за Американците. Графиконот подолу ја илустрира корелацијата помеѓу донесувањето на овој вид законодавство и просечниот животен век за граѓаните на САД.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×