Connect with us

технологии / компании

Fx3x со поддршка на УСАИД обучи 60 луѓе со вештини потребни за филмската индустрија

објавено

на

Со обуката за визуелни ефекти за филм учесниците стекнаа знаења и вештини кои им помогнаа да се изградат во кариерниот профил артист за визуелни ефекти со можност за работа на интегрирање на дигитални елементи во претходно снимени материјали за филм или телевизија, а со обуката за 3D моделирање и анимација ќе можат да градат кариера како CG артист и да работат на компјутерски генерирани анимации и симулации, како и AR/VR/Game проекти со примена на најнови технологии.

Њуменс Бизнис Акцелераторот и тренинг центарот VFX Nest, во соработка со Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем и компанијата за филмски визуелни ефекти и 3D моделирање и анимација – Fx3x, успешно ја завршија реализацијата на шестмесечните интензивни обуки кои имаа за цел да оформат специјализирани и лесно вработливи кариерни профили во областа на филмска и ТВ индустрија и визуелните уметности.

Со Обуката за Визуелни ефекти за филм учесниците стекнаа знаења и вештини кои им помогнаа да се изградат во кариерниот профил Артист за Визуелни ефекти со можност за работа на интегрирање на дигитални елементи во претходно снимени материјали за филм или телевизија, а со Обуката за 3D моделирање и анимација ќе можат да градат кариера како CG Артист и да работат на компјутерски генерирани анимации и симулации, како и AR/VR/Game проекти со примена на најнови технологии.

На завршниот настан кој се организираше на 6ти март и тоа на комбиниран начин – истовремено и онлајн и во просториите на Fx3x свое обраќање имаше Претставникот на Канцеларијата на УСАИД во земјава , Ерик Јановски. „Веруваме дека образованието е клучниот двигател на развојот и дека кога невработените лица учат нови, применливи вештини поврзани со достоинствена работа, можат да изградат надежна и просперитетна иднина за нив и нивните семејства, заедници и држава.

УСАИД е вашиот партнер во овие напори и ќе продолжиме да соработуваме со Владата, приватниот сектор и работната сила и да ко-инвестираме во решенија кои ќе ја намалат невработеноста и ќе го спречат „одливот на мозоци“ од земјата, преку градење на посилна и одржлива економија“, изјави тој во своето обраќање.

Заради можноста дел од учесниците да следат дел од наставата и онлајн, за прв пат во ваква комплексна и високо технолошка програма имаа можност да се вклучат и учесници ширум земјата и тоа од: Скопје, Тетово, Куманово, Штип, Прилеп, Велес, Демир Капија, Кавадарци, Битола, Ресен, Охрид, Кочани, Македонски Брод и Струмица, од кои 26 девојки и 34 момчиња, од различни образовни профили и на различна возраст. На Обуките им претходеше процес на селекција на кандидатите и кариерно советување и насочување организирано од страна на ЊуМенс Бизнис Акцелераторот и изведено од кариерната советничка Катерина Златановска Попова.

Обуките се реализираа со интензивна динамика во период од 6 месеци, каде паралелно со совладувањето на редовниот наставен материјал се работеше и преку практична и групна работа за совладување на многу различни аспекти од работниот процес неопходен при создавањето на филмски, ТВ и анимирани дела од светски рамки. За изведувањето на обуките во соработка со компанијата Fx3x беа ангажирани ментори со над 15 години искуство во индустријата со учество во преку 100 холивудски наслови: Terminator, Avengers, James Bond, Fast and Furious, Transformers, X-Men, Mission Impossible, Spiderman, Hunger Games, Alien, Jason Bourne, Star Wars, Star Trek, на суперхероите од Marvel и DC Universe и многу други.

За време на настанот беа презентирани и дел од сработените материјали од страна на студентите, а им беа доделени и Сертификати од страна на Координаторите на Академиите. Од страна на соосновачот на компанијата Fx3x, Кристијан Даниловски, беше изразено задоволство од текот на обуките и од постигнатиот напредок на учесниците и беше изразена спремност голем дел од истите да добијат можност за работен ангажман во текот на оваа година во согласност со динамиката на зголемување на соработката со Холивуд откако индустријата после првичниот шок од Covid19 пандемијата се рестартираше и се справува со предизвиците преку воведување на иновации и користење на нови технологии, со дел од кои учесниците имаа можност да се запознаат и за време на наставата како Game Engines: Unity / Unreal и основи на Virtual Reality / Augmented Reality.

Впечатокот од страна на студентите е многу позитивен особено во делот на соработката со организаторите ЊуМенс Бизнис Акцелератор и VFX Nest и нивните ментори, кои вешто одговорија на предизвикот истовремено да работат со кандидати кои имаа различно ниво на претходни познавања, од различни образовни профили, на различна возраст и од голем број различни градови ширум земјата, поради што обуките беа реализирани комбинирано и онлајн и во живо. Учесниците препознаа и дека можноста во секое време да разговараат со искусен ментор кој може правилно да ги води низ процесот е од огромно значење за успешно совладување на оваа комплексна област. За прв пат најголемиот дел од вредноста на обуките беше обезбеден од страна на организаторите, а во соработка со Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем и компанијата Fx3x.

Обуките се реализираа со интензивна динамика во период од 6 месеци, каде паралелно со совладувањето на редовниот наставен материјал се работеше и преку практична и групна работа за совладување на многу различни аспекти од работниот процес неопходен при создавањето на филмски, ТВ и анимирани дела од светски рамки. За изведувањето на обуките во соработка со компанијата Fx3x беа ангажирани ментори со над 15 години искуство во индустријата со учество во преку 100 холивудски наслови: Terminator, Avengers, James Bond, Fast and Furious, Transformers, X-Men, Mission Impossible, Spiderman, Hunger Games, Alien, Jason Bourne, Star Wars, Star Trek, на суперхероите од Marvel и DC Universe и многу други.

Кариерни профили со вакви знаења и вештини освен во дигиталните и продукциските студија, потребни се и на пазарот за дигитални видео игри, како и во маркетинг агенции, компании кои работат развој на продукти, а и во архитектонската и градежната индустрија, па оттука дел од учесниците веќе беа препознаени и им беше понудена можност за вработување и во неколку други компании.

За да добивате информации за следни слични можности следете ја веб страната www.newmansba.com или испратете е-маил за интерес на contact@newmansba.com

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

економија5 минути ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%