Connect with us

свет

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

објавено

на

Краток осврт на Снежана Поповска, сертифициран технички аналитичар на пазарите

Нестабилноста на берзите продолжува да расте, но тоа што ми остави впечаток е акцијата на Apple, која продолжи да паѓа и на прави нови пониски дна во однос на останатиот дел од пазарот. Во прилог е графикон каде се гледа цената на AAPL наспроти берзанскиот индекс QQQ.

На следниот графикон е прикажана цената на Apple на дневна временска рамка од која може да забележиме дека во петокот заврши пониско и под облакот. Графиконот покажува завршен врв и потенцијално нови пониски падови на цената.  Сѐ уште ни недостига потврда  од lagging линијата (означена со сина боја) која се наоѓа внатре во облакот. Според теоријата на Дау, кога имаме пониски врвови и пониски дна, се наоѓаме во надолен тренд. Вреди да се следи акцијата во наредните неколку дена и доколку направи нови пониски дна, време е да ја продадеме акцијата доколку ја поседуваме или да отвориме нова кратка позиција.

Дополнително, опаѓачката нова листа на највисоки врвови на акциите од технолошкиот сектор предизвикува загриженост за потенцијално проширување на нови ниски падови.

Негативната дивергенцијата на моментумот во релативната сила на технолошкиот сектор, исто така, сугерира потенцијален притисок врз секторот како целина. Останува внимателно да ја следиме ситуацијата во следните неколку недели.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа