Игор Андреев, „X Factor“ Акцелератор: Ќе ја раздвижиме стартап сцената надвор од Скопје
Објавено на од во Компании

Икс Фактор Акцелератор (X Factor) од Велес, е третата компанија што потпиша договор со Фондот за иновации за финансиска поддршка за отворање на бизнис акцелератор.

Slika_Igor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овој акцелератор го основаат четворица партнери, поединци со големо практично искуство во креирање, управување и поддршка на развојот на успешни стартап бизниси (види рамка, н.з). Акцелераторот ќе биде лоциран во строгиот центар на општина Велес, во деловни канцеларии опремени за потребите на неговите корисници.

“Посебно сме горди што ќе имаме шанса да го стартуваме првиот и единствен Акцелератор во еден од поголемите регионални центри од внатрешноста, со што ќе придонесеме за значително раздвижување на стартап сцената, надвор од Скопје.“, вели Игор Андреев, еден од основачите на X Factor акцелераторот, инаку маркетинг истражувач и бизнис консултант.

Проектните активности на акцелераторот се поделени во неколку фази, ни објасни нашиот соговорник, при што првите шест месеци се предвидени за воспоставување на Акцелераторот. Потоа ќе следуваат два инвестициски циклуси, во кои се очекува, со почетни инвестиции да се финансираат најмалку 10 атрактивни стартапи, а оние, со најголем потенцијал за раст, ќе се финансираат со дополнителни средства и во фазата на понатамошни инвестиции.

“За потребите на корисниците ќе се креира интензивна тримесечна акцелераторска програма, во која ќе бидат опфатени теми кои се однесуваат на сите аспекти за успешен раст и развој на бизнисот – алатки за истражување на пазар, сегментација на клиенти, анализа на конкуренција, иновациски менаџмент, развој на производ, маркетинг и продажба, развој на тимови, финансии, развој на бизнис – моделот, стратегија за влез на пазарот, проектен менаџмент и сл. При тоа, важно е да се потенцира дека за секој од тимовите, програмата ќе се прилагоди согласно нивните специфични потреби, а како техники кои ќе се применат при нејзината испорака ќе бидат застапени: тренинзи, менторски пристап, директни средби и сл.“, додава Андреев.

 

Шанса ќе имаат и млади претприемачи во пред – стартап фаза

Тој вели дека наспроти досегашната скромна пракса со функционирањето на (пред)акцелераторски програми на македонскиот пазар, кои во најголем дел се претворија, пред сè во едукативни центри, нивната идеја, и по завршувањето на проектот, е да ја задржат основната мисија, а тоа е: да бидат водечки акцелератор во регионот и пошироко, чии главни активности ќе произлегуваат пред сè од инвестирањето во атрактивни стартап проекти. Со оглед на фактот што, преку инвестирањето во стартапите, Акцелераторот ќе стекнува соодветен удел во фирмите, основен критериум за влез ќе биде процената на нивната атрактивност и потенцијалот за раст. Покрај тоа, ќе се цени и степенот на иновативност на планираниот бизнис-проект, капацитетот на тимот на апликантот и слично, при што, покрај новоосновани бизниси кои се во почетна фаза од развојот, шанса за влез ќе имаат и тимови на млади претприемачи, чии бизнис-проекти се наоѓаат во т.н. пред-стартап фаза, или истите се’уште се на ниво на идеи, за кои ќе се процени дека имаат сериозен потенцијал да се развијат во профитабилни бизниси.

“При тоа, покрај предвидените средства за инвестиции (од коишто 25% се влог на основачите на Акцелераторот, н.з.), доколку произлезе потреба за дополнителни финансии, истите ќе се обезбедат и од останати надворешни инвеститори. За таа цел, паралелно со сите проектни активности ќе се организираат и настани за вмрежување на претприемачките тимови со заинтересирани бизнис ангели, а во партнерство со општините од регионот, ќе се обидеме да го привлечеме вниманието и на големиот број иселеници, кои ќе имаат шанса, на едно место да пронајдат атрактивни бизнис можности за инвестирање.“, вели нашиот соговорник од X Factor Акцелератор, Игор Андреев.


13akОсновачи на X Factor акцелератор

  • Д-р Игор Андреев, маркетинг истражувач и бизнис консултант, којшто покрај академската кариера (во периодот од 2009-2012 година, работел како асистент на Економскиот факултет на УКЛО – Битола, на катедрата за маркетинг менаџмент и бизнис), поседува и повеќе од десет годишно искуство во консултантскиот бизнис и во креирањето успешни стартап проекти, поврзани пред сè, со поттикнување на претприемништвото, креативноста и иновативноста, особено кај младата популација, студентите и др. Додипломските студии ги завршил на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје, а докторира на Економскиот факултет на УКИМ – Скопје. Претседател е на Институтот за маркетинг истражувања (ИМИ) – Скопје.
  •  Милан Димитриевски, претприемач, којшто во периодот од основањето на сопствената компанија Делта-пром инг ДООЕЛ Велес во 2013 година, па сè до денес, ја извршува позицијата генерален менаџер, а фирмата е една од најуспешните во градежниот сектор во велешкиот регион и пошироко.
  • Сашко Панчевски, претприемач, кој, во периодот од 2008 година до денес е основач и извршен директор на Еуропап ДОО Скопје. Фирмата е ко – основач на DHYS групацијата, која е водечка меѓународна трговска асоцијација во секторот на производи и услуги за професионална хигиена, при што, во изминатиот период од 3 години, Еуропап е лидер на македонскиот пазар во овој сектор.
  • Тодор Левков, експерт за финансиски менаџмент, кој во својата 30 годишна професионална кариера во банкарскиот сектор ги поминал сите служби и го заокружил целокупниот процес на банкарско работење. При тоа, бил и Директор на филијалите на Стопанска банка АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје, во Велес, со главни одговорности во делот на: утврдување на ризиците од работењето, континуирано следење на пазарот на финансиски производи/услуги, мерење на нивната профитабилност и др.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

коментари и анализи
...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×