КОЈА Е КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЕВРОПСКАТА КАНДИДАТКА ЗА ДИРЕКТОРКА НА ММФ?
Објавено на од во ЛИДЕРСТВО

kristalina 1Владите на земјите-членки на Европска Унија ја избраа Кристалина Георгиева од Бугарија за свој кандидат за директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Таа во моментов е извршен директор на Светската банка и се очекува да стане втората жена што ја предводи ММФ по заминувањето на Кристин Лагард. Поранешниот европски комесар има искуство во разни иницијативи за борба против сиромаштијата. И во позадината на зголемениот притисок врз Фондот да го ублажи нејзиниот строг тон над земјите што добија спасителни заеми, Георгиева може да донесе подобар баланс.

 

Која е Кристалина Георгиева?
Георгиева (@KGeorgieva) е извршен директор на Светската банка од јануари 2017 година. Таа е номинирана како кандидат за извршен директор на ММФ и е на отсуство за време на периодот на номинација.
Од 1 февруари 2019 година до 8 април 2019 година, Георгиева беше Привремен претседател на Групацијата на Светска банка. Како привремен претседател, Георгиева беше одговорна за напорите на Групата на Светска банка да стави крај на екстремната сиромаштија до 2030 година и да го зајакне споделениот просперитет низ целиот свет.
Како извршен директор на Светската банка, која ја сочинуваат Меѓународната банка за обнова и развој и Меѓународната асоцијација за развој, Георгиева има изградено поддршка низ меѓународната заедница за мобилизирање на ресурсите за сиромашните и за средните приходи и за создавање подобри можности за повеќето ранливи групи на луѓе во светот.
Претходно Георгиева помогна во обликувањето на агендата на Европската Унија почнувајќи од 2010 година, најпрво како комесарка за меѓународна соработка, хуманитарна помош и одговор на кризи, каде што успеа еден од најголемите буџети во светот за хуманитарна помош и се етаблира како глобален шампион за еластичност. Како заменик претседател на Европската комисија за буџет и човечки ресурси, Георгиева го надгледуваше буџетот на Европската унија од 161 милијарди евра (175 милијарди американски долари) и 33.000 вработени низ нејзините институции ширум светот, и тројно финансирање на располагање на бегалската криза во Европа.
Георгиева изгради репутација како шампионка за родова еднаквост, хуманитарка и лидер во глобалната борба против климатските промени. Како копретседавачка на Глобалната комисија за адаптација. Таа работи заедно со Бан Ки-Мун и Бил Гејтс за да го донесе прашањето за адаптација на климатските промени на еднаква основа со ублажување на агендата за политика. Во Светската банка и Европската комисија таа направи напредок во однос на рамнотежата меѓу половите, вршејќи притисок кон цел од 40% од жените во управувањето до 2019 година во Европската комисија и постигнува паритет во високиот менаџмент на Светската банка. И како копретседавач на Високо ниво на Генералниот секретар на Обединетите нации за хуманитарно финансирање, таа обезбеди усвојување на многу поефикасен систем за задоволување на потребите на рекорден број ранливи групи на луѓе.
Пред да влезе во Европската комисија, Георгиева имаше успешен мандат на Светската банка, започнувајќи од 1993 година како економист за животна средина, и на крајот стана директор за животна средина и социјален развој за Источен Азија и Пацифичкиот регион и потоа директор задолжен за стратегија за животна средина, политики и заеми. Во 2004 година, Георгиева беше поставена за директор на СБ во Руската Федерација, со седиште во Москва. Од 2007 до 2008 година, таа беше директор за одржлив развој задолжена за работење со политики и заеми во инфраструктурата, урбаниот развој, земјоделството, животната средина и социјалниот развој, вклучително и поддршка за кревки земји и погодени од конфликти. Во оваа улога, таа надгледуваше околу 60% од работењето со заеми на Групацијата Светска банка. Од 2008-2010 година, таа беше потпретседател и секретар за корпорација, служеше како соговорник помеѓу високото раководство на Групацијата Светска банка, нејзиниот одбор на директори и нејзините земји-акционери. Во пресрет на меѓународната финансиска криза во 2008 година, таа одигра клучна улога во реформите во управувањето на Светската банка и придружувањето на зголемувањето на капиталот.
Длабоко запознаена со меѓународниот развој и финансиите, Георгиева е општо прифатена за нејзината способност да гради широк консензус и да ги претвори стратегиите во пракса. Има повеќе од 100 публикации на теми од животната средина и економската политика, вклучително и учебник за микроекономија.
Кристалина Георгиева е родена во Софија, Бугарија, во 1953 година. Магистрира на економски науки и магистер по политичка економија и социологија од Универзитетот за национална и светска економија, Софија, каде што беше вонреден професор помеѓу 1977 и 1991 г.
Поради Георгиева се сменија правилата на игра во ММФ
Франција истражуваше начини за промена на старосната граница за кандидати за шеф на ММФ, реформа, која го расчисти патот на Кристалина Георгиева како компромисна избор за функцијата, е објавена од страна на “Фајненшл тајмс”.
Бруно Ле Мор, министерот за финансии на Франција, неформално го споменал името на Георгиева на состанокот на министрите за финансии од Г-7 во Шантел, само за да се нагласи старосната граница за управувањето на ММФ како правна пречка .
Статутот на ММФ предвидува дека директорот мора да биде на возраст под 65 години кога ќе биде назначен и не може да ја извршува функцијата по “70-тиот роденден”. Правилото ја дисквалификува 65-годишната Георгиева, сега извршен директор на Светската банка, како и Марио Драги, 71-годишниот претседател на Европската централна банка.
Француските власти во Вашингтон предложија промена на внатрешните правила. Откако идејата доби поддршка, таа беше изгласана од одборот на ММФ.
“На неа гледаат како на можен компромис и сакаат да ја сменат старосната граница”, коментира виш дипломат на ЕУ за кандидатурата на Георгиева.
Името на Кристелина Георгиева дојде по назначувањето на Кристин Лагард за претседател на ЕЦБ по осум години на чело на ММФ.
Лагард објави дека нејзината оставка ќе стапи во сила на 12 септември, оставајќи релативно малку време на ММФ да најде замена.
Бруно Ле Мер треба да ја води дебатата меѓу европските земји за улогата на ММФ и сака да ги задржи сите остварливи можности. Неуспехот да се најде заедничка позиција би можел сериозно да наштети на оваа позиција, коментира ФТ.
“Најглупавото нешто што можеме да го сториме е да не се согласиме за заеднички кандидат”, изјави своевремено висок официјален претставник на европската влада.
Традиционално, функцијата директор на ММФ ја определува Европа, додека директорот на Светската банка е определен од САД.
Француски официјален претставник изјави дека Ле Мер “нема посакуван кандидат” и ќе игра “непристрасна” координативна улога.
Јерун Дијселблум, поранешен холандски претседател на Еврогрупата на министрите за финансии од еврозоната, се појави како можен кандидат, но се соочува со отпор од Рим и други јужно-европски престолнини.
Марк Карни, кој е гувернер на Банката на Англий, но е роден во Канада, се бори да ги убеди европските политичари дека може да биде “европски кандидат”, бидејќи поседува пасоши од Велика Британија и Ирска. “Тој е надвор”, изјави висок официјален претставник на Министерството за финансии од земја во еврозоната.
Во меѓувреме, северните земји-членки се жалат дека Франција и Јужна Европа се премногу застапени во ЕЦБ и во дефиницијата на економската политика на ЕУ. Еден дипломат од ЕУ изјави: “Со финансиска архитектура на Европа де факто се управува од Медитеранската унија, време е да се утврди и Северот.”
Георгиева е едно од имињата што се очекува да бидат тестирани во наредните недели. Таа има искуство во меѓународната политика и економија, бидејќи таа сега ја предводи Светската банка и има шестгодишен мандат како европски комесар во Брисел.
Недостаток ќе биде релативниот недостаток на искуство во финансиските пазари и политиките за макроекономска стабилност, кои се фундаментални за ММФ. Некои европски земји, исто така, повикаа директор на ММФ да стане поранешен министер за финансии со искуство во справувањето со финансиските кризи.
Георгиева е понудена од  Европа како можност да го задржи лидерството во Фондот, и ги претставува земјите од Централна и Источна Европа.
Во исто време, таа не е поврзана со политиката на штедење како што е Дејселблум, кој беше одговорен за програмата за спас на Грција.
Во 2011 година, кога Кристин Лагард го освои првиот мандат како шеф на ММФ по ненадејната оставка на Доминик Строс-Кан, нејзиниот ривал за функцијата Стенли Фишер, гувернер на Банката на Израел, делумно беше блокиран, токму поради возрасната граница .
Се очекува Георгиева исто така да биде во подобра позиција да обезбеди поддршка на администрацијата на Трамп или барем уверувањето дека Вашингтон нема да стави вето.

 


Global Political Leaders at Munich Security ConferenceКристалина Георгиева за Македонија

„Европа не се откажала од Македонија. Го следиме многу внимателно тоа што се случува во земјата и знаеме дека најсигурниот начин да се надминат тие проблеми со коишто сега се бори е во заедничкото европско семејство“, изјави потпретседателка на Европската комисија, Кристалина Георгиева.
Во изјава за бугарскиот весник Стандарт, таа посочува дека тоа што не се планира прием на нови членки во ЕУ во следните пет години, не значи дека ЕУ не ги подготвува земјите за членство.
„Напротив. И покрај тоа што буџетот на Европа сега е малку помал отколку што беше во претходните седум години, парите коишто ги одвојуваме за земјите-кандидати се зголемени и особено внимание посветуваме на институциите без кои нема како тие да се приклучат европското семејство“, изјави Георгиева, дополнувајќи дека ЕУ многу внимателно ја следи состојбата во Македонија.
„Се разбира дека сме загрижени, ние знаеме дека во нашиот регион на Балканот кога ќе се пролее крв тоа е опасно. Повикуваме на здравиот разум. Видовме дека беа преземени мерки, вклучително и оставки во Владата на Македонија. Комесарот Хан, кој е одговорен за нашите соседи, е во секојдневен контакт и со Владата и со опозицијата. Ние поттикнуваме да се седне на маса и да се преговара. Самата Македонија треба да оцени кој е најдобриот пат за решавање на овие внатрешни проблеми. Никој нема интерес тие да не се решат“, изјави таа од позицијата на потпретседателка на Европската комисија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

коментари и анализи
...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×