Младите земјоделци од денес може да се пријават за неповратни 10 илјади евра
Објавено на од во Економија

 Сите млади земјоделци кои имаат до 40 години и се запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, во согласност со Законот за руралниот развој, од денеска до 19 октомври ќе може да аплицираат за добивање средства за млад земјоделец од Програмата за рурален развој. Максималната прифатлива инвестициja изнесува 600.000 денари или 10 илјади евра, а средствата може да се користат за почнување земјоделска дејност, односно за инвестиции во опрема за преработка на земјоделските производи и производи од животинско потекло, како и за отворање сопствен агробизнис.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, вели:
„Средствата се доделуват за период на реализација на деловниот план и се исплаќаат на годишно ниво во најмногу три рати. Поддршката е условена со задолжително исполнување на предвидените активности од деловниот план, a еден од условите за добивање овие средства е апликантот да не е постар од 40 години. Сите заинтересирни барањата може да ги достаават електронски по извршената регистрација на e-baranje.ipardpa.gov.mk“,објаснува Николче Бабовски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој.

Оваа мерка за поддршка на младите земјоделци, која се реализира преку Програмата за рурален развој за 2018 година, има промени во критериумите, целта е, како што истакна Бабовски, да им се даде шанса на младите невработени земјоделци.
Најмногу бодови при аплицирањето ќе добијат младите што се невработени повеќе од две години, како и млади членови на земјоделски задруги. Еден барател може да поднесе само едно барање за една мерка или најмногу две барања по различни мерки.
Барателите на финансиска поддршка потребно е да креираат електронско барање за финансиска поддршка со податоци за локација на инвестицијата и електронски да ги прикачат документите (понуда/профактура за предложената инвестиција и деловен план изготвен во согласност со предвидениот образец „Деловен план за мерка 112“).

Барањата што не се поднесени електронски на e-baranje.ipardpa.gov.mk нема да се разгледуваат.
Електронски пополнетите барања за финансиска поддршка потребно е да се преземат, испечатат и потпишат и заедно со целокупната придружна документација да се достават до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој во затворен коверт, на кој на предната страна во горниот лев агол стои: „Барање за финансиска поддршка и архивски број на барањето (0518-12116-ХХХХ/1)“. Барањето може да се достави по препорачана пошта или лично во писарницата на Агенцијата, во спротивно Агенцијата не презема одговорност за ненавремено и некомплетно пристигнување во писарницата или предвремено отворање на барањето.

“Минатата година Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој склучи договори со 424 млади земјоделци во износ над 4 милиони евра. Веќе на терен се гледаат успешни приказни. Младите се иднината на оваа земја, токму тие треба да ги движат економијата и домашниот агросектор, вели директорот Бабовски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×