Што ќе биде потребно за да се заштитат работниците на пазарот на трудот во иднина?
Објавено на од во Економија
Бидејќи технолошките иновации ги трансформираат нашите економии, работниците низ целиот свет го прават она што е потребно – без разлика дали тоа е преминување на границите, промена на работни места или создавање работни места – да добијат шанса да напредуваат. Сепак, безбедносните мрежи на општеството се менуваат со многу побавно темпо, што значи дека работниците во транзиција честопати се многу ранливи. Што ќе биде потребно за да се заштитат работниците на пазарот на трудот во иднина?
future-of-the-labor-forceВо не далечното минато, повеќето работници беа вработени во истата индустрија – честопати во истата компанија – во текот на повеќето свои кариери. Но, денес скоро 40% од вработените во Европската унија се вработени на атипичен начин (не работат со полно работно време, комбинираат скратено работно време и постојана работа) или се самовработени. Денес, просечниот американски работник има вкупно 11 работни места во текот на неговиот живот, додека многумина работат истовремено со повеќе работни места.
На глобално ниво, според Глобалниот институт Мекинзи, до 2030 година, до 375 милиони работници (14% од работната сила) ќе треба да ги променат категориите занимања за да ги задоволат потребите на променливиот пазар на труд. Покрај тоа, сите работници ќе треба да се прилагодат – со усвојување на нови знаења и вештини – бидејќи нивните работни места се развиваат заедно со поспособни машини.
Доколку автоматизацијата ја обликува иднината на работата, доживотното учење ќе ја одреди иднината на работниците, особено поради фактот што животниот век на работниците е подолг.
Нова безбедносна мрежа
Справувањето со овие измени, без да се жртвува достоинство, автономија или амбиција, ќе бара комбинација на економска мобилност и финансиска сигурност достапна преку нов вид мрежна безбедност на компанијата – мрежа што става придобивки директно во рацете на поединецот. Работниците не треба да избираат помеѓу соочување со период на голема ранливост при промена на работните места и останување на истата работа сè додека не стане застарен, само за да не изгубат придобивки.
На истиот начин што технологијата го нарушува нарушувањето во нивниот работен век, може да обезбеди и тие да бидат заштитени, овозможувајќи им на испорака на бенефиции кои се акумулираат во текот на работниот век на една личност, без оглед на видот на работа што тој или таа ја прави или во кој дел од светот.
Некои влади веќе реагираат на овој императив. Во 2015 година, Франција воведе индивидуални сметки за обука за сите работници во приватниот сектор, достапни од првиот влез на пазарот на трудот до пензионирањето. Секој вработен добива 24 часа обука годишно со полно работно време додека не го достигне прагот од 120 часови, по што годишно добиваат 12 часа обука.
Неодамна, Сингапур воведе „индивидуални сметки за учење“ за секој граѓанин постар од 24 години. Износите на сметката може да се потрошат за надградба на специјалистички вештини со овластени даватели на услуги. Слични модели се предложени во Канада, Кина и Египет. Во Соединетите држави законодавците во неколку држави и градови подготвуваат закони за тестирање и финансирање на преносни бенефиции.
Персонализирани проценки
Но, одговорноста за развој на универзални преносни придобивки не може да спаѓа само на грбот на владите. Приватниот сектор исто така мора да помогне да се осигури дека сите работници – од мигрантите до рударите и на пазарот – имаат пристап до алатките и услугите што им се потребни за да постигнат финансиска сигурност денес и да останат агилни и продуктивни во текот на целиот живот. За среќа, постигнат е напредок во оваа област, а некои стартапи нудат тип на технологија фокусирана на луѓе што ќе ги поддржуваат безбедносните мрежи на идното општество.
На пример, Трезео разви банкарска сметка која, користејќи вештачка интелигенција, обезбедува заеми без камати и обезбедува постојана плата за независните работници, дури и за време на периодите на забавување на економскиот раст. Француската стартап компанија Боб Емполи користи вештачка интелигенција и информации од јавен карактер за да им обезбеди на лицата кои бараат работа да ги персонализираат проценките за нивните перспективи.
Нови потреби на работниците
Со цел да се поттикне континуиран напредок, Мастеркард се приклучи на Кралското друштво во охрабрување на Центарот за иднината на работата во уметноста, производството и трговијата со воспоставувањето на акцелератор за ефектот на економската безбедност.
Ова партнерство, кое има за цел да го олесни развојот и имплементацијата на иновативни иницијативи кои директно промовираат добра работа и граѓанско вклучување при истовремено обезбедување на безбеден и безбеден приход на домаќинствата – покажува како актерите од приватниот сектор можат да се соберат и да откријат нови начини на работа преку употреба на сопствена технологија, знаење и искуство.
Ние го видовме влијанието на ваквите заеднички проекти од прва рака. Јаза Дука – партнерство помеѓу Мастеркард, Унилевер и Комерцијална банка на Кенија – е дигитална платформа, која од воведувањето во 2017 година, им помогна на малите трговци да пристапат до обртниот капитал што им е потребен за да се натпреваруваат и да растат. Сепак, развивањето таква програма на еден пазар е само првиот чекор.
Исто така, неопходно е да се создаде заедничка рамка за ваквите програми да доживеат експанзија и примена во различни контексти. На пример, доделувањето „поени“ за бенефиции наместо пари деноминирани во одредена валута, ќе им овозможи на шемите да работат преку границите во време кога работниците се повеќе се бара да дејствуваат на овој начин. Стандардизираните препораки за образование ќе ја задржат нивната вредност бидејќи ќе им бидат предадени на оние што ги заслужуваа. Со промена на природата на работата, треба да се промени природата на системот за придобивки.
Со цел да се обезбедат можности и безбедност за сите, во текот на ерата на раширено технолошко нарушување, владите и актерите од приватниот сектор мора да работат заедно за промовирање на иновативни решенија кои ги задоволуваат итните и еволуирачките потреби на работниците. Најдобар начин да се постигне ова е да ги искористите технологиите што предизвикуваат немири.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×