Со 4 трилиони долари, Африка создава еден од најголемите единствени пазари во светот
Објавено на од во Економија

Африканската континентална зона на слободна трговија (AfCFTA) треба да започне со работа на 30 мај. Ако се приклучи секоја африканска земја, се очекува да биде еден од најголемите единствени пазари во светот, со 4 трилиони долари за трошење и инвестиции во 54 земји.

AfrikaAfCFTA ќе им даде на претприемачите низ целиот континент пристап до многу поголем пазар. Затоа е важно младите  претприемачи да разберат како АфКФТА би можела да ги искористи и нивните вложувања. Како што е подигната свеста, претприемачите треба да започнат со изработка на нови трговски патокази за нивните бизниси.

Предвидено е дека областа на слободна трговија ќе доведе до зголемена конкуренција, иновации и просперитет за луѓето во Африка на долг рок. Но, за придобивките на AfCFTA да се реализираат, претприемачите и креаторите на политиките мора да бидат усогласени. Тие мора да се ангажираат едни со други за да обезбедат структура и јасност околу тоа како ќе се движат стоките и услугите, како и околу придобивките кои договорот ќе ги донесе за бизнисот.

Овие разговори меѓу претприемачите и министерствата за трговија на нивните земји, исто така, ќе овозможат преглед и ажурирање на националните трговски политики, дискусии кои ќе бидат од корист и на владите и на бизнис заедниците.

Дигиталните платформи сè повеќе го олеснуваат тргувањето со промовирање на дигиталната, финансиската и социјалната вклученост. Ова може да доведе до значителен пораст во бизнисот што може да се генерира во земјата и низ целиот континент. Меѓутоа, мора да се забележи дека за еден бизнис да успее надвор од своите граници, прво мора да добие соодветна локална поддршка, вклучувајќи поволни опции за финансирање, услуги за поддршка на бизнисот, обука и поволна средина која го поттикнува растот.

Во некои африкански земји, на претприемачите сè уште им е тешко да добијат соодветна владина поддршка, како и ефективни платформи на кои можат да ко-дизајнираат заедно со владата. Ова значи дека им недостасува животната средина за да напредуваат. Ова доведе до тоа многу претприемачи да не ги рангираат своите операции, а во некои случаи да бидат исфрлени или принудени да работат во “неформалниот сектор”.

Последиците од неуспехот да се справат со загриженоста на претприемачите на локално ниво ќе резултираат со неуспех во пристапот до придобивките од AfCFTA и ќе доведат до се поголем неформален сектор. Според Меѓународната организација на трудот (МОТ), се проценува дека неформалниот сектор учествува со повеќе од 66% од вкупната вработеност во субсахарска Африка и 52% во Северна Африка. Доколку се зголемува соработката помеѓу претприемачите и нивните влади, со поддршка на претприемачите од државата и приватниот сектор преку нудење на обука, пристап до технолошки платформи и финансирање, операторите во неформалниот сектор ќе преминат во формалниот, зголемувајќи ги нивните шанси за успех на поголемиот пазар.

Оваа формализација ќе донесе и други придобивки, како што се подобрениот квалитет и квантитет на вработеност, зголемување на фискалните приходи и севкупно подобрување на квалитетот на животот. Владите треба да почнат да инвестираат во национални програми за поддршка за МСП за да ги градат своите капацитети и да обезбедат раст на бизнисот, така што тие можат да произведат производи и услуги подготвени за извоз за многу поголем пазар.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

коментари и анализи
...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×