Светска банка: Многу малку брзорастечки фирми има на Западен Балкан
Објавено на од во Uncategorized
Компаниите со висок раст – кои растат во просек за најмалку 20 проценти три последователни години – создаваат најмногу работни места во Западен Балкан, но има многу малку од овие фирми (во 2016 година само 1 во 33 фирми од формалниот сектор во Северна Македонија, и во 2017 година, само 1 од 20 фирми во Србија). Другите мали економии во транзиција во Европа, како што се Летонија, Литванија и Естонија, имаат многу поголем удел на компании со висок раст во вкупниот број на компании.
balkans-840x440
Во полугодишниот извештај за скорешните економски случувања и економските политики во Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија), ова издание ги разгледува економските перформанси и изгледите за регионот на Западен Балкан и специфичните фактори кои влијаат врз изгледите за раст.
Економиите од Западен Балкан ќе продолжат да растат во 2019-20, но остануваат ранливи  на ризиците.
Во 2018 година, економскиот раст во Западен Балкан достигна 3,8%, поддржан од зголемената јавна потрошувачка, а во Албанија и Северна Македонија, со зголемување на нето-извозот. Растот е предвиден да изнесува 3,7% за 2019-20 година, побрзо од ЕУ и слично како и просекот за Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Растот ќе се разликува по земја, забрзува во Босна и Херцеговина, Косово и во Северна Македонија, додека се намалува во Албанија, Црна Гора и Србија.
Факторите што се заеднички за сите земји се последните фискални стимули и поволните надворешни услови кои го поттикнаа растот во 2018 година. Помалите ефекти од овие фактори предизвикуваат среднорочни перспективи за раст во регионот. Земјите од Западен Балкан се соочуваат со растечки надворешни и домашни ризици. Наспроти ова, постои можност за унапредување на реформите за ублажување на ризиците и барањата за поголеми економски можности.
И покрај посилниот раст во 2018 година, создавањето работни места се забави, како одраз на ограничената динамика на приватниот сектор.
Во 2018 година, во Западен Балкан беа создадени 96.000 работни места (најмногу во индустријата и услугите), што е намалување во споредба со 171.200 работни места создадени во 2017 година. Побавниот одговор на пазарот на труд ги одразува до одреден степен привремените ефекти на фискалните стимулации кои го туркаа растот, но не поттикнааа отворање нови работни места во приватниот сектор. Невработеноста падна во 2018 година, но останува висока, особено за жените и младите.
Во некои земји, падот на невработеноста произлегува од зголемената неактивност на трудот и емиграцијата, а не нови работни места. Изобличувањата на пазарот на трудот на ниво на земјата остануваат евидентни во регионалните и родови разлики. Намалувањето на дестимулациите за вработување и учество во работната сила, како што е високата оптовареност на даноците на лицата со ниски примања, е од клучно значење за поттикнување на создавањето работни места и растот.
Обезбедувањето на фирмите да влезат, да се натпреваруваат под еднакви услови и ефикасно да излезат од пазарот ќе го поддржат развојот на бизнисот и да привлечат приватни инвестиции.
Во последниве години, странските директни инвестиции (СДИ) помогнаа да се трансформираат индустриите и да се зголеми извозот, но СДИ сеуште се ниски како дел од БДП. Регулаторните бариери ги отежнуваат постоечките фирми да го прошират или излез пазарот, а за да успеат и новите фирми.
Компаниите со висок раст – кои растат во просек за најмалку 20 проценти три последователни години – создаваат најмногу работни места во Западен Балкан, но има многу малку од овие фирми (во 2016 година само 1 во 33 фирми од формалниот сектор во Северна Македонија, и во 2017 година, само 1 од 20 фирми во Србија). Другите мали економии во транзиција во Европа, како што се Летонија, Литванија и Естонија, имаат многу поголем удел на компании со висок раст во вкупниот број на компании.
Во јавното трошење доминираат големите трошоци за плати и нетаргетираните социјални програми.
Земјите кои се посветени на фискалната консолидација, како што се Албанија и Србија, гледаат дека нивниот долг се намалува и критично е да се заштитат овие придобивки. Но, јавниот и јавно гарантиран долг останува висок во повеќето земји и се зголеми во Црна Гора, Северна Македонија и Косово во 2018 година. Фискалните ризици поврзани со пензиите, општинските финансии и претпријатијата во државна сопственост исто така се во пораст.
Од витално значење е да се изгради реформски импулс за да се обезбедат основи за иден раст.
Ова издание на извештајот ги разгледува реформските области кои ќе помогнат во зголемување на продуктивноста за побрз и одржлив раст и работни места: политиката на конкуренција; оданочување на трудот; дистрибутивното влијание на персоналниот данок на доход; диверзификација на финансискиот сектор; извонредност на извозот; и економска поврзаност. Унапредувањето на реформите во овие области ќе им овозможи на земјите од Западен Балкан да ги искористат можностите за пристапување во ЕУ и да можат да се натпреваруваат на исто рамниште со врсниците на ЕУ.
Проблеми и предизвици со човечкиот капитал во регионот.
Ако останат неадресирани, предизвиците на човечкиот капитал сериозно ќе ги ограничат изгледите за раст и намалување на сиромаштијата. Инвестирањето во раниот детски развој ќе помогне да се подобрат перформансите во основното и средното образование и да се зајакнат учениците со вештини кои им се потребни на работодавачите. Програмите за подобра насочена социјална помош ќе помогнат да се заштитат сиромашните и ранливите домаќинства од шокови. И поефикасни здравствени системи би помогнале во решавањето на порастот на незаразните болести и намалување на трошоците за здравјето.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×