Три трендови што ќе го променат банкарството
Објавено на од во Банки и бизнис
BANKING--FINANCE-WEBPwC очекува дека ќе продолжат да се рушат пречките за влез на субјекти кои не се банки а ќе нудат основни банкарски услуги, а врските меѓу традиционалните и банкарските институции во сенка ќе се зголемуваат. Централните банки ќе се најдат пред предизвикот да вржат надзор на се поширок сектор во подрачја како што се кредитирањето, новите дигитални валути, банкарството во сенка и бизнис моделите што ја користат технологијата blockchain.

 

Додека настојуваат да одат во чекор со сложениот и брзорастечки пазар на финансиски услуги, централните банки го анализираат новото и нејасно окружување. Во своето најново истражување Central banking 2020: Ahead if the curve, PricewaterhouseCoopers анализира како централните банки можат да се носат со брзите промени во општеството, економиите и комуникациите како и со настанатите системски ризици.

Со оглед на регулаторната реформа која се уште се спроведува во банкарскиот сектор, лесно би било да се каже дека прописите се една од клучните одредници што ќе ја дефинираат иднината на овој сектор. Меѓутоа, овде се во игра сили кои што се подлабоки од прописите, кои што се движат од значајни промени во технологијата и очекувања на јавноста до миграција на банкарските активности надвор од традиционалниот банкарски сектор.

PwC смета дека токму тие опширни промени во крајна линија ќе одредат на кој начин банкарскиот сектор како целина ќе се реформира и каква улога и облик ќе мора да имаат банкарските прописи. Врз основа на истражувањето, PwC осмисли три хипотези и нивни импликации за централните банки.

Банкарски услуги се повеќе ќе се нудат вон регулираниот банкарски сектор

PwC очекува дека ќе продолжат да се рушат пречките за влез на субјекти кои не се банки а ќе нудат основни банкарски услуги, а врските меѓу традиционалните и банкарските институции во сенка ќе се зголемуваат. Централните банки ќе се најдат пред предизвикот да вржат надзор на се поширок сектор во подрачја како што се кредитирањето, новите дигитални валути, банкарството во сенка и бизнис моделите што ја користат технологијата blockchain. Со таквиот развој се создаваат децентрализирани мрежи во реално време и потенцијално се редефинираат трансакциите со плаќањата и тргувањето.

„Очигледно е дека на централните банки им се потребни нови вештини и системи како би оделе во чекор со трендовите. Тоа на пример, значи дека многу средства ќе мора да се вложат во прогнозирачки алатки за аналитика на податоците за да може да се види во кој дел од финансискиот систем се натрупуваат најмногу ризици. Централната банка која во потполност ги искористува можностите што и ги нудат големите податоци, вклучувајќи и преку развој на стратегии за податоци и осигурување пристап на своите податоци до широка публика поради поттикнување на интелектуалната работа и создавање на идеи, ќе има сигурна предност пред другите“, изјави водачот на групата за централни банки при PwC UK, Џереми Фостер.

Банките мора да вложуваат многу и повторно да ја откријат и потврдат суштината во општеството

Банките и понатаму имаат некаква предност, но за да бидат дел од иднината мораат да вложуваат многу повеќе, повторно да ја откријат и потврдат својата суштина во општеството, како и да обезбедат сигурна потпора на креаторите на политиките. Иако извалкани од финансиската криза, банкарските брендови и угледи и понатаму се наголемо препознатливи и потенцијално моќни, а тоа се должи на искуството и регулативата. За да ја потврдат својата позиција, на банките ќе им биде многу важно повторно да ја изградат довербата и да ги исполнат очекувањата на јавноста, а тоа можат да го направат со промена на културата и однесувањето на своите организации. Мораат да покажат дека нивните понуди на услуги се безбедни, целосни, доверливи и квалитетни.

„Веруваме дека централните банки ќе одиграат важна улога во олеснување на јавните расправи за тоа што општеството бара од банкарскиот систем. Резултатот од таа дебата ќе ја одреди и улогата на централните банки во управување на бараниот финансиски систем и целата економија“, додава Фостер.

Регулаторите и прописите мора радикално да ја променат насоката и да се фокусираат на заштита

Ако банкарските услуги се распрснат на пошироко подрачје би било логично во прописите во јавната политика фокусот да се пренасочи од институцијата на пазарот и услугите. PwC смета дека прописите за деловното однесување треба да станат примарна регулатива на ниво на претпријатија, со ограничен облик на регулатива на ниво на регулатори на финансиските институции и целиот финансиски систем кој се повеќе е насочен на проблемите во самиот систем отколку на одделни компании.

„Разбирливо е што централните банки и регулаторите се фокусирани на тоа да спречат банките да станат толку големи за да може да пропаднат. Но прописите што настануваат така понекогаш може да ни се чинат изолирани и фрагментирани. За да се спречи тоа, регулаторите и централните банки морат да ги направат прописите применливи за одделни компании“, истакнува Фостер.

 

 

 

 


Почитувани за да продолжите со читањето треба да бидете претплатник

Доколку сте претплатник на kapital.mk, само логирајте се.

Одберете пакет за претплата:

Напоменуваме дека подолу можете да купите само едно електронско издание

Зошто треба да се претплатите?

Што добивате со он-лајн претплата на Капитал:
 • Со претплата на електронското издание на Капитал заштедувате 20% попуст на цената за претплата на печатеното издание

 • Можност за најава од три различни уреди – домашен компјутер, службен компјутер и мобилен телефон

 • Пристап до електронското издание од било каде во Светот

Што добивате со претплата на печатеното издание на Капитал:
 • 49 броја на редовното издание на Капитал

 • 45 специјални додатоци годишно, интегрирани во рамки на редовното издание на Капитал

 • Бесплатна достава на магазинот на домашна адреса или на работа

 • Платена поштарина

 • Вклучено ддв

 • Бесплатен он-лајн пристап до сите електронски изданија на редовниот број на Капитал и сите специјални прилози

Одберете пакет за претплата:

Напоменуваме дека подолу можете да купите само едно електронско издание

Зошто треба да се претплатите?

Што добивате со он-лајн претплата на Капитал:
 • Со претплата на електронското издание на Капитал заштедувате 20% попуст на цената за претплата на печатеното издание

 • Можност за најава од три различни уреди – домашен компјутер, службен компјутер и мобилен телефон

 • Пристап до електронското издание од било каде во Светот

Што добивате со претплата на печатеното издание на Капитал:
 • 49 броја на редовното издание на Капитал

 • 45 специјални додатоци годишно, интегрирани во рамки на редовното издание на Капитал

 • Бесплатна достава на магазинот на домашна адреса или на работа

 • Платена поштарина

 • Вклучено ддв

 • Бесплатен он-лајн пристап до сите електронски изданија на редовниот број на Капитал и сите специјални прилози

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×