За 10 години Хрватска загуби 26 милијарди евра од БДП и 180.000 работни места
Објавено на од во Uncategorized

Покрај минатата година, економската активност на земјата се врати на нивото од 2008 година со тенденција за натамошен раст на БДП од околу 2,5% годишно, пишува хрватскиот портал вечерњи.

brodogradilisteСтабилизираниот јавен долг, намалената невработеност, ниската инфлација и стабилниот девизен курс, го вратија рејтингот на земјата, што дава впечаток дека кризата зад нас и тие услови се создадени за релативно бавен, но одржлив економски раст во иднина, се сеќава на сегашната состојба на Хрватска Жељко Рохатински економијата на презентацијата на неговата нова книга „Криза во Хрватска“.

Концептот на интернационализација

Враќањето во 2008 година, сепак, не беше ниту брзо ниту евтино, а акумулираните проблеми се’ уште се толку интензивни што се’ уште сме во криза. Рохатински вели дека различни методи за мерење покажуваат дека за околу десет години се изгубени околу 26 милијарди евра од БДП и 180.000 работни места, создавајќи низа економски, социјални и демографски последици кои сé уште не треба сериозно да се решат. За овој раст од 2,5 или 3% годишно не е доволен, категоричен е екс-гувернерот, за чија книга говореа професорот по економија Маријана Иванов, професор Драго Јаковчевиќ, чест критичар на хрватската монетарна политика, и Анте Жигман, сегашниот шеф на Ханф.

Рохатински понудил свое мислење за причината за глобалната трговска војна и рече дека основачите на познатиот Вашингтонски консензус дојдоа на позицијата од 30 години подоцна да го бранат сопствениот прекршок. Станува збор за концептот на интернационализација и оспорување на улогата на државата во економијата воспоставена од ММФ, Светска банка и САД. Рохатински истакнува дека американскиот протекционизам треба да се толкува како колапс на неолибералната пазарна идеја како основен регулатор.

„Кога пред две години германската министерка за економија ја претстави националната индустриска стратегија до 2030 година, со која се предвидува инвестирањето на земјата во стратешката сфера, јасно е дека и најразвиените земји на ЕУ, ја засилуваат улогата на државата во економијата.

Хрватска, исто така, мора реално да гледа на настаните, изјави поранешниот гувернер во чија книга, која беше објавена во периодот од септември 2017 година до крајот на 2018 година, која покрај неговите врвни графикони, кои според рецензентите зборуваат повеќе од текстот, вели дека единствената активност на рецесија е туризмот, каде што минатата година имаше 56% повеќе ноќевања отколку во 2008 година. Индустриското производство се’ уште е пониско за 10%, трговијата на мало за 7%, градежништвото за 40%, инвестициите намалени за 5%. Од друга страна, трошоците за комунални услуги, домување и здравствени услуги се зголемија за 40%, со зголемување на трошоците за данокот на приватниот сектор.

“Враќајќи се во економска активност во 2008 година преку една монокултура, туризам, добро е ако нема други опции, но на овој начин не може да има пропулзивна економија која има шанса на светските пазари”, вели Рохатински.

Сите три сектори кои во нормални околности треба да почнат да инвестираат имаат огромни ограничувања за да го сторат тоа. Претпријатијата сè уште имаат високи 20% од непопуларните заеми, а очекувањата дека самите бизниси можат да ја поминат револуцијата не се реални.

„Во изминатиот период, државата има задолжување од 19 милијарди евра, а уделот на државата во инвестициите е преполовен. Дел од инвестициите во државна сопственост се заменува со европски фондови, но тоа не се инвестиции за кои би бил потребен инвестицискиот циклус “, вели Рохатински, кој потсетува на неговата иницијатива за 2011 година, кога тој предложил да се започне со купување државни обврзници, за да се отворат кредитите за приватниот сектор , но не беше прифатена и не верува дека сега ќе биде поинаку.

Дали ХНБ работи добро

„Постои потреба да се воспостави синергија помеѓу трите клучни ентитети: бизниси, банки и државата, кои не можат да се неорганизирани и улогата на државата во сето тоа е голема, рече Рохатински.

Маријана Иванов вели дека во реалноста денес Хрватска стои многу полошо од пред десет години, бидејќи кризата доведе до опустошување и осиромашување на општеството.

Драго Јаковчевиќ се пожали дека домашната монетарна политика не е доволно експанзивна, наспроти европската, бидејќи, истакна Анте Жигман, дека Европската централна банка интервенираше да ги спаси своите банки, а банките во Хрватска беа добро капитализирани и благодарение на фактот што Рохатински цврсто ги контролирал. Зигман, сепак, ја проблематизира идејата дека државата треба директно да се впушта во решавање на проблемите на приватниот сектор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

коментари и анализи
...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×