Зошто стартапите се важни за економскиот раст
Објавено на од во Економија

Во општество базирано на знаење, иновацијата е движечката сила на економијата на сите нивоа и во сите видови на организации. Поради високите ризици присутни при воведувањето на нови производи и услуги, иновациите обично се комерцијализираат преку стартап компаниите.

time_is_moneyЕрик Рис, креаторот на движењето Lean Startup, го дефинира стартапот како новоформирана компанијата чија цел е да развие нови, обично иновативни производи или услуги во неизвесни околности. Ако задоволува нова потреба, присутна во поширока област или дури и на глобално ниво, таа исто така има голем потенцијал за раст.

Стартап претприемништвото е од клучно значење поради иновациите, новите работни места и конкурентната динамика во деловното опкружување. Карактеристика на овие компании е дека прво ги тестираат различните можни бизнис модели за да го пронајдат вистинскиот. Но, за ова, им е потребен соодветно развиен потпорен екосистем за поддршка.

Податоците од истражувањето Глобален претприемачки монитор ( GEM ) поkажуваат дека низ целиот свет, претприемач со висок потенцијал создава во просек 3 пати повеќе работни места отколку претприемач со просечен потенцијал и 15 пати повеќе работни места отколку претприемач со низок потенцијал.

Така, има само 4% од претприемачите кои можат да се стават во групата на динамични компании кои имаат потенцијал да растат на глобалните пазари (во просек тие достигнуваат до 20% годишен раст на приходот) и навистина придонесуваат за економскиот развој на општеството, бидејќи тие создаваат дури 38% од сите работни места. Во општеството, има само 6% од претприемачите со просечен потенцијал, меѓу кои se smetaat и оние кои постигнуваат просечен годишен приход од 5% до 20% и создаваат 28% од сите работни места. Но, големото мнозинство на претприемачи имаат низок потенцијал (90% од сите) – во просек постигнуваат само просечен годишен приход од 5% и заедно создаваат 34% од работните места.

Затоа, растот главно е генериран од високо амбициозни претприемачи кои наоѓаат и реализираат ветувачки деловни можности. Нивните компании растат брзо и така ја зголемуваат стапката на вработеност. Истражувањето спроведено од GEM за претприемништво, вели дека една третина од динамиката на економскиот раст на земјите може да се припише на динамиката на претприемништвото. Тие, исто така, придонесуваат за промоција на системот за истражување и иновации и воведување вредности на проактивност во општеството.

Претприемачките таленти со висок потенцијал се многу ретки и претставуваат најскапоцениот човечки ресурс на секоја нација, поради што треба да бидат целосно поддржани. Економската политика, како и политиката воопшто, за промовирање на претприемништвото, мора да сфатат дека не сите деловни активности се исти, а дотолку повеќедека мотивите за да се биде претприемач се исти за сите. Олеснувањето на регулативата за амбициозно иновативно претприемништво е фундаментално различно од олеснувањето на регулативата за неопходното претприемништво за самовработените.

Стартапите се оние кои имаат амбиција и потенцијал со брз раст да создадат голем број нови работни места. Ова е често, но не секогаш, случај за компании од високотехнолошки индустрии.

Поголемиот дел од развиените земји во општество базирано на знаење поттикнуваат започнување на претприемништвото од аспект на инвестирање во иднина, како и од аспект на активно дизајнирање на долгорочна економска политика. Зошто?

Пет клучни причини за поттикнување на претприемништвото:

Иновации – Тие се главната движечка сила зад економскиот развој и зголемувањето на продуктивноста во општество базирано на знаење. Стартап-компаниите се најсоодветната форма за спроведување на пронајдоци, и следствено, најдобриот механизам за комерцијализирање на технолошките и другите новини. Стартап-компаниите придонесуваат за брз развој на нови технологии и местото каде што работат. Големите компании често купуваат стартапи поради технологијата (основна состојка) која потоа ја интегрираат во нивниот бизнис и на тој начин ја задржуваат својата конкурентска предност. Во исто време, тие обезбедуваат знаење, како и спин-оф и спин-аут компании, што не би било можно без добро функционирање на стартап екосистемот.

Нови работни места и економски раст – На долг рок, компаниите за почеток создаваат голем дел од нови работни места и придонесуваат за економскиот раст на земјата. Со оглед на тоа што стартапите се базираат на иновации, потенцијалот на стартапите претставува здраво јадро на економијата. Доколку земјата сака долгорочно да ги охрабри новите вработувања, неопходно е да инвестира во сегментот на компании кои создаваат најмногу работни места на долг рок (по 10 години и повеќе). Стартап-компаниите се идеална форма и можност за вработување, посебно на новите генерации.

Воведуваат нова конкурентска динамика во економскиот систем – Стартапите се најдинамичните економски организации на пазарот, бидејќи тие обезбедуваат дополнителна динамика и конкурентност на економскиот систем. Ова значи дека економијата останува здрава, витална и вредна.

Промовирање на системот за истражување и иновации – Високотехнолошките компании како и компаниите засновани на услуги базирани на знаење се многу тесно поврзани со институциите за знаење. Соодветниот претприемнички екосистем на тој начин го промовира развојот и истражувањето, како и пристапот за истражување и иновации на институциите за знаење, компаниите и институциите за поврзување, придонесуваат за апликативната ориентација на истражувачката работа на универзитетите и истражувачките институции. Во меѓувреме, исто така, работи како модел и ги поттикнува учениците и истражувачите да ги имплементираат своите идеи преку стартап компанија.

Спроведување на вредностите на проактивност во општеството – Почетокот на претприемништвото ги менува вредностите на општеството и носи „нов ум“, во согласност со општеството базирано на знаење и креативност. Населението почнува сè повеќе да сфаќа дека тие имаат одговорност за  работата на стартапите и за развојот на нивната кариера.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

...Сите ние живееме во време, кога само идејата е капитал, сè друго е пари...
Најава
Регистрација

На вашата e-mail адреса ќе добиете лозинка за логирање на КАПИТАЛ.

Заборавена лозинка?

Внесете e-mail адреса или корисничко име со кое сте регистрирани на КАПИТАЛ.

×